Falun skakas av Scanias flytt

2006-12-09 23:30:53




Scanialedningen har trots goda vinster beslutat lägga ned fabrikerna i Falun och Sibbhult nästa år. I ett slag raseras tryggheten för hundratals arbetarfamiljer på orter som länge har dominerats av lastbilstillverkaren Scania. Bara ett fåtal kan nappa på erbjudandet att följa med till Södertälje, dit merparten av produktionen ska centraliseras.

Den stora frågan efter Scaniachefen Leif Östlings blixtvisit i Falun i förra veckan är om den tysta indignation och starka oro som de senaste veckorna fått produktionen att falla också ska övergå i öppna protester.
– Det är negativa vibbar på golvet, och Östling gjorde inte saken bättre då han dök upp som gubben i lådan. Varför fattar ingen än, säger Mats Söderlund, kassör i IF Metalls verkstadsklubb, till Offensiv.

Flytt drabbar 60 procent

60 procent av de 1 200 jobben i Falun och Sibbhult ska enligt ledningens plan flytta, medan 40 procent outsourcas till nya underleverantörer i de befintliga verkstadslokalerna. För Falun betyder det att 150 av de 650 arbetarna kan hoppas på fortsatt jobb. Ett slugt drag, som omedelbart försvårar motståndet.
Både Scania och Faluns kommunledning lovar att arbeta för ersättningsjobb, men utgångsläget är dystert.
– När en arbetare tog kontakt med arbetsförmedlingen fanns det bara fyra jobb att söka inom två veckor.
Erbjudandet om jobb i Södertälje är ändå ganska ”riskfritt” för Scania, då en enkät visar att bara tio procent kan och vill flytta med. Många har hus och familjer som är rotade i Falun. På frågan till Östling om vad han skulle göra om alla nappade på att flytta med, svarade Scaniachefen att han då fick ta ett snack med kommunalpolitikerna där om att bygga fler bostäder.
Scanias ledning har kallt räknat med att svenska arbetare i vanlig ordning ska foga sig utan större protester och inte ta kamp för jobben som de tyska arbetarna vid Electrolux i Nürnberg nyligen gjorde. De gick ut i en sex och en halv veckas strejk mot en utflyttning av produktionen till lågprislandet Polen.

Kamp gav resultat

Den kampen räckte inte för att stoppa nedläggningen, men förbättrade i alla fall avgångsvederlagen med 50 procent till 1,8 månadslöner per anställningsår och ett års arbete i ett omställningsföretag för dem som inte lyckas få ett nytt jobb.
Skälet till Östlings besök i Falufabriken var säkert att faluarbetarnas produktion av lastbilarnas bakaxel, kardan och framaxel rasat – med 15 procent enligt företaget, med en tredjedel enligt en arbetare på ett internetforum, där det manas till protester. Det har räckt för att med dagens slimmade produktion utan lager drabba tillverkningen i både Södertälje, Oskarshamn, holländska Zwolle och franska Alger. Reaktionerna har enligt Scanias platschef i Falun, Anders Williamsson, blivit starkare än väntat.
– Produktionen når helt enkelt inte upp till normal takt. Folk står på sina arbetsplatser, men jobbar strikt efter SPS – Scania Production System. Det innebär att man ringer efter en reparatör när det blir ett fel på linan i stället för att laga felet själv, kommenterar Mats Söderlund.
Under den dag Östling var där blev inte mycket gjort i fabriken.

”Slag i ansiktet”

Scaniachefen Leif Östlings bud om 3 000 kronor för att jobba ikapp släpet innan påskhelgen avvisades direkt av arbetarna.
– Ett slag i ansiktet, menar Söderlund.
Lastbilsbyggarna i Falun nöjer sig inte med att Östling blankt avvisade alla spontana krav på riktiga bonusar eller dubbla löner.
– Folk läser allting och vet vad de tyska arbetarna på Electrolux fått och vad GM erbjudit arbetarna på Delphi, mellan 35 000 och 140 000 dollar, säger Mats Söderlund.
Arbetarna är också medvetna om dagens rekordvinster och skrattar åt Östlings motfråga om ”var ska vi ta dom pengarna någonstans”. Scaniachefen är själv en av Sveriges allra högst avlönade direktörer.
– Folk börjar tröttna på allt. Dom som först sätter sig kan få hela Sverige med sig, tror Söderlund.
Vilka krav facken på Scania ställer är när detta skrivs inte klart. Onsdag denna vecka görs ett försök att ställa samman en kravlista som alla Scaniaklubbar kan ställa sig bakom.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!