Familj utvisades till Uzbekistan och lämnades ensam på flygplatsen – polisen tog ledigt

2011-04-25 10:14:11
Familjen Sharifova, som Offensiv tidigare har skrivit om, deporterades för drygt en vecka sedan, trots stora protester, till Uzbekistan. Redan innan låstes dottern Gunel in i Hallands häkte. Där fick hon sitta i ett dygn utan mat eller vatten. I häktet hävdar Gunel att hon ska ha blivit hotad av polischefen Marianne Paulsson.

Föräldrarna Sharifova, som re­dan satt inlåsta på flyktingförvaret, fick ett drastiskt uppvaknande när åtta poliser stormade in i deras rum. de hade inte informerats tidigare om att utvisning­en nu skulle genomföras.
Tidigare samma morgon blev sonen Ceyhun utsliten från klassrummet precis när han skulle skriva ett prov.
På flygplatsen blev de placerade på ett specialchartrat plan, enbart för dem och en annan familj. Utöver familjerna fanns äv­en åtta poliser och en läkare. På planet fick mamma Gunnara Sharifova hjärtklappning och pulsen sköt i höjden.
– Allt han svarade var att han inte hade någon utrustning med sig. Inte ens för att mäta blodtrycket, säger pappa Mamed, som fortfarande är skakad efter händelsen.

När familjen väl kom till Uzbekistan mötte den uzbekiska gränspolisen upp dem på flyg­platsen. Efter en halvtimma hävdade gränspolisen att familjen inte är uzbeker och vägrade att ta emot dem.
– De sa att vi var fria att ta oss hem igen. Men de svenska poliserna och läkaren tog ledigt. De var trötta och ville inte åka tillbaka, vilket inte hade varit några problem med chartrat plan. Planet kunde åka när som helst, meddelade personalen på flyg­platsen, säger Gunel.
Familjen lämnades ensamma kvar på flygplatsen utan vare sig mat, vatten eller pengar. I fyra dagar såg de inte till någon från den svenska frontexpersonalen. När väl de svenska poliserna tillsammans med läkaren kom dit hade de med sig väskor packa­de med souvenirer.
I förra veckan blev Marianne Poulsson, Tomas Dangardt, insatschef på plats i Uzbekistan,  och den läkare som var med anmälda.
I Falkenberg fortsätter protesterna med en demonstration på lördag, samling på gymnasie­skolan kl 12.00.
  • Återinför rätten till asyl!
Thomas Trägårdh

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!