Får 4 500 kronor för varje utvisat barn

2013-04-03 17:08:28
Nyligen uppdagades det i media att Migrationsverket får 4 500 kronor för varje verkställd utvisning. Detta gäller även ensamkommande flyktingbarn.

Metro rapporterade den 2 april att utvisningarna av ensamkommande flyktingbarn har ökat dramatiskt de senaste tre åren. Sedan början av 2011 har regeringen och Migrations­verket jobbat för att kunna utvisa allt fler ensamkommande barn. Projektet de deltar i kallas Erpum, The European Return Platform for Unaccompanied Minors.
Projektet är EU-finansierat, och målet är att öka antalet utvisningar  av barn till barnhem, bland annat till Irak, när barnens föräldrar ­själva inte går att hitta.
Projektet må drivas med bidrag från EU, men Migrationsverket i Sverige har ingenting att skylla på – faktum är att Migrationsverket var initiativtagare till Erpum. Förutom Sverige medverkar även Nederländerna, Norge och Storbritannien.
”2010 lämnade Migrationsverket över 64 fall där polis skulle förpassa barn ut ur Sverige. I fjol utvisade polis 144 ensamkommande barn” (Metro den 2 april). De flesta som utvisats är romska barn som har skickats till Serbien.
De mest brutala uttrycken för Sveriges rasistiska flyktingpolitik visas här. Barn som saknar rätten till skolgång och vård när de tvingas leva som papperslösa, och när de utvisas till länder de inte har någon koppling till – det är flyktingpolitik på Reinfeldts vis.
Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!