Färdtjänsten: Nytt fiasko för den ”fria marknaden”

2017-01-23 15:41:50

foto: Natalia Medina
Den nya upphandlingen följdes av fel och kaos.

Året har inte börjat bra för Stockholms politiker, som i sin iver att spara pengar genom att öka konkurrens – den borgerliga taktiken att låta företag lägga anbud och sedan ta det lägsta, vilket slutade i ett komplett fiasko. Nu tvingas man backa snabbt och säga upp det avtal om kommunal färdtjänst som skrevs med fem  taxibolag i Stockholm, varav ett alldeles nystartat, Favura AB.

Efter ett par år med omvittnat dåligt fungerande skolskjuts av elever med funktionsnedsättningar, förlorade nu Samtrans en andel av sina tidigare 100 procent av verksamheten. Tyvärr har inte politikerna förstått att persontransporter inte är som att skicka paket från A till B. Att inte ha lyssnat på brukare och chaufförer har lett till komplett fiasko för marknadens förmåga att lösa problem.
Favura AB vann anbudet för södra Stockholm (stadsdelarna Skarpnäck, Farsta och Enskede-Årsta-Vantör) på skolskjuts och persontransporter av personer med rätt till service och stöd enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). De lovade hög kvalitet och trygghet men misslyckades från dag ett.
Den 2 januari stod mer än 700 personer, de flesta barn, många med stora behov av fungerande rutiner och trygghet i vardagen, helt utan taxi.
Det visade sig att Favura kvällen innan stoppat alla körningar och skyllt på sin taxiväxel, något som troligen var en ren lögn. Favuras vd Hans Eriksson vädjade till andra taxibolag om att få låna förare, han hade misslyckats med att anställa tillräckligt många på de usla villkor som erbjöds.
Under den första veckan blev många äldre sittandes hemma, u-
tan möjlighet att ta sig till sina dagverksamheter. Detta tvingade staden att hastigt kalla in extra hemtjänstpersonal som fick gå hem till dem med mat. Anhöriga till barn och andra vuxna som drabbats har tvingats ta semester eller tjänstledigt för att i någon mån se till att vardagen fungerar för de som Stockholms politiker har svikit.
Under vecka två av färdtjänst­eländet satte man in vilka chaufförer som helst, vilket bland annat fick som resultat att mycket känsliga personer hämtades sent eller släpptes av på fel adresser. Chaufförer som inte känner till stan, inte hade fått rätt instruktion eller var för stressade åkte vilse.
Anhöriga och olika intresseorganisationer, liksom personal på skolor och dagverksamheter har varit i konstant kontakt med ansvariga på serviceförvaltningen, handläggare, beställare och politiker, något som antagligen stressat dem en aning. Man har haft många nattliga möten i febrila försök att lösa den kris man själva har åstadkommit.

Kostnaden för den kommunala färdtjänsten, persontransporter av barn och äldre kostar omkring 200 miljoner kronor per år. Det nya, tillfälliga, avtalet blev dubbelt så dyrt. Det började gälla den 1 januari i år och löper till november, då ett nytt, permanent avtal ska ha förhandlats fram.
Chefen för serviceförvaltningen heter Christer Edfeldt och han är inte en lycklig man just nu. I början sa han att man får räkna med en månads strul innan allt kommer igång, samt hävdade ihärdigt att flera aktörer är det som lönar sig för alla. Idag har Edfeldt tvingats till avbön när föräldrar slagit larm. Favura har bluffat sig till ett avtal, utan chaufförer, bilar, fungerande planering eller växel. Något som ingen verkar ha brytt sig om att kontrollera i förväg.
De som drabbats är personer med olika diagnoser, varav de flesta är beroende av rutiner. Personer med autism behöver veta att deras chaufför kommer och att man kan lita på ”sin chaffis”. En månad av ovisshet och brister kan få oerhörda konsekvenser.
I Täby kommun har dessa konsekvenser visat sig efter de tre år som Sverige Taxi haft ansvar för skolskjuts och LSS-körningar. Avtalet som skrevs 2014 var på 14 miljoner kronor och löper ut i juni 2017, men nu har både Sverige Taxi och kommunen fått nog av varandra, kommunen har krävt 600 000 kronor i vite på grund av brister hos företaget.
Bland bristerna märks taxibilar som inte kört, anlänt för sent, kört fel och inte tagit ansvar för personen i bilen, utan släppt av utan uppsyn, vilket har orsakat flera tillbud och olycksfall. Det här är ju mycket allvarligt och Sverige Taxi gav beskedet att man ska sluta med skolskjutsar. Men istället lade de in ett anbud om att köra i Stockholms stad!
Sverige Taxi och Taxi kurir tillhör samma koncern som i sin tur ägs av amerikanska riskkapitalister, HIG Capital. De kör också för landstinget i Stockholm, där högerstyret förhandlade fram ett prispressat kontrakt utan några som helst krav på sociala vilkor. Ett ”slaverikontrakt”, menar förarna. Anbudet som vann var cirka 100 miljoner kronor billigare än komkurrenterna.
Taxi Stockholm var inte med och lade anbud. ”Vi kan inte klara kvalitet till det låga priset, det är omöjligt”, sa de. De är också det enda bolaget där förarna har en garantilön. Förare i andra bolag kör på provision till mycket lägre ersättning per körning, något deras chefer ser som helt ok. ”Förarna får lära sig att ta många körningar”, säger vd för Sverige Taxi.

Hur gick det då med färdtjänsten i landstingets regi? Samma borgerliga politiker som säger att avtalet var ”det bästa någonsin” kräver nu taxiföretaget på 10 miljoner kronor i vite. De har inte levererat enligt de krav vi ställt, säger nu Kristoffer Tamsons (M), ordförande i trafiknämnden.
Efter månader av protester från både intresseorganisationer för funk-
tionsnedsatta, enskilda färdtjänstberättigade och åkarna själva blir det nu konsekvenser. Det är vardag med bilar som inte dyker upp, konstanta förseningar, dåligt bemötande, svårt att komma i kontakt med Resegarantin för ny bil. Andelen nöjda kunder är nere i 81 procent med ett stort mörkertal, de flesta orkar inte klaga utan finner sig. Det här är alltså samma taxibolag – Sverige Taxi och Taxi kurir – som ska köra i Stockholm stad för kommunen.
Bristen på kollektivavtal och schysta villkor för förarna, den lönedumpning som har skett och den brist på omsorg och kvalitet som är dagens färdtjänst slår hårt mot de som behöver stöd och service och har rätt till detta enligt lagen.
Det är också ett mycket tydligt exempel på hur det blir när marknaden och borgerlig ideologi ska styra, på bekostnad av kvalitet och trygghet. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!