Farhan i förvar – livrädd för framtiden

2016-08-03 12:40:59

foto: Kristofer Lundberg
Farhan, Nawal och dottern Aarzoo hotas av utvisning.

Farhan Baloch är 35 år gammal och blev politiskt aktiv på college. I fokus stod hans engagemang för Baluchistans frihet och mänskliga rättigheter. Idag sitter han i förvar i Flen livrädd för sin och familjens framtid.

Farhans politiska arbete innefattade bland annat socialt arbete i Baluchistans fattiga delar. För fem år sedan greps han av den pakistanska militären efter ett möte. Farhan hölls i fångenskap och torterades svårt under fem månader. Inte ens familjen visste var han befann sig.
– Det var en fruktansvärd tid av oro och förtvivlan, berättar hans hustru Nawal.

Fem månader efter bortförandet hittades Farhan på gatan, misshandlad närmast till döds. Läkarna trodde inte att han skulle överleva. Efter röntgen togs han till en specialklinik i Karachi och överlevde mot alla odds. Den pakistanska militären hade brutit båda hans armar, även båda benen och skar honom i magen. Han piskades med läderbälte och blev sexuellt utnyttad. Övergreppen filmades som en del i att bryta ned honom psykiskt.

Idag håller skruvar och spikar ihop armar och ben och han har synliga ärr över kroppen.

Det tog en lång tid för Farhan att återhämtas och han levde gömd under hela perioden. Under tiden blev Nawal gravid med deras dotter Aarzoo. Farhan hör till en politisk släkt där tre farbröder och en kusin mördats och andra har flytt till exil.

Efter mordet på farbrodern 2012 gömde sig Farhan och familjen i Iran från 2013 och lyckades sedan ta sig till Dubai och i december 2015 vidare till Sverige för att söka asyl.

Farhans största fruktan är att sändas tillbaka till en ny tortyr i den pakistanska militärens händer.

Han säger till Offensiv att han hellre tar sitt liv än upplever tortyren igen som han är säker på kommer att ta hans liv.

Baluchistan är en region som få känner till. Rättvisepartiet Socialisterna (RS) känner dock till regionen väl genom vår systerorganisation Socialist Movement Pakistan, som har förlorat flera medlemmar av den rådande terrorn. Nawal talade senast på kongress i maj om förtrycket i Baluchistan och hur kvinnor kidnappats, om den statliga repressionen, om försvinnanden av politiskt aktiva och de som hittas lemlästade.

Hon vågade aldrig engagera sig i Baluchistan men i Sverige anslöt hon sig till RS på första maj.

För att förhindra att familjen går under jord lurades de till Migrationsverket där Farhan omhändertogs och fördes till förvaret i Flen.

Kvar står nu Nawal med dottern, på nytt ensam, nu i främmande land med ett främmande språk.

Senast hon var ensam visste hon inte var hennes man var, det vet hon nu, men oron är den samma om morgondagen.

Idag sitter deras 4-åriga dotter Aarzoo på sin säng och frågar var hennes pappa är, ovetande om att svenska myndigheter avslagit deras asylansökan enligt Dublinförordningen och att familjen hotas att utvisas till Italien.

Rättvisepartiet Socialisterna kräver att Migrationsverket omprövar sitt beslut och beviljar Farhan, Nawal och Aarzoo asyl.

Vi håller Migrationsverket och den svenska regeringen ansvarig om något händer dem. ■ 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!