Filippa (M) där hon hör hemma

2015-01-14 10:17:12
Det var nästan en icke-nyhet att Filippa Reinfeldt (M) har blivit chefslobbyist på det Wallenbergägda vårdbolaget Aleris. Som tidigare sjukvårdslandstingsråd i Stockholms län var hon med och lade grunden för att göra Stockholm till ett eldorado för de privata vårdjättarna.
”För två decennier sedan gick endast några få procent av Stockholms sjukvårdsbudget till verksamheter som drevs i privat regi. Idag går runt 35 procent av budgeten på runt 50 miljarder kronor till sjukvårdsverksamhet som nästan uteslutande ägs av vinstsyftande aktiebolag. Det är big business. Stockholms står i en klass för sig”, skrev Dagens Arena den 19 december. Att Filippa Reinfeldt blir chefslobbyist och får plats i koncernledningen är Aleris sätt att tacka för allt de har fått av henne och landstingets högerstyre.
Aleris blev ökänt efter avslöjandena om vanvård på äldreboendet Vårbacka Plaza i Huddinge 2013. En undernärd på boendet låstes in i en skrubb. ”Det var ett rum som inte har några fönster. Det var kvavt, det stank och fanns en plastmadrass på golvet. Han var helt isolerad och ensam. Jag var jätterädd, orolig och chockad”, berättade ett ögonvittne som kommit till äldreboendet för att besöka sin mamma.
Filippa Reinfeldt höll tyst. Men i andra sammanhang var hon desto mer talför. Vårdkrisen skyllde hon på de anställda. Det var exempelvis personalens fel att det var barnmorskebrist i Stockholm. Barnmorskorna arbetade bara deltid menade Filippa Reinfeldt och drog på sig en berättigad storm av kritik. ”Filippa Reinfeldt löser barnmorskebristen med att barnmorskor ska jobba mer. En bättre lösning vore kanske om Reinfeldt slutade jobba helt?”, twittrade en barnmorska och krav restes på M-landstingsrådets avgång.
Men sedan blev det val och efter att ha sidsteppats av länets övriga M-toppar hoppade Filippa Reinfeldt av politiken för att ta jobb hos en av sina hemliga uppdragsgivare – Aleris.
– Jag tar med mig mina erfarenheter från Sverige till Norge och Danmark, sa Filippa Reinfeldt i ett pressmeddelande med anledning av sitt nya jobb. Man frågar vad våra nordiska grannar har gjort för ont för att bestraffas med dessa M-”erfarenheter”.
Från privatisering av vården till chef hos en privat jätte. Det stinker lika mycket som de politiker som har gått från försvarsdepartementet till att tjäna den Wallenbergägda vapensmedjan Saab.
”Medarbetarna måste förstå vilkens hand de äter ur”, brukade patriarken och ärkereaktionären Peter Wallenberg säga. När det gäller Filippa Reinfeldt behöver inte Wallenberg oroa sig – hon biter aldrig den hand som föder henne. Tvärtom, hon äter mer än gärna ur den. ■