Viktiga lärdomar ur badkampen

2015-01-14 13:49:36

foto: Elias Theodorsson
Baden räddades efter intensiv kamp av boende, anställda och aktiva i området.

Året 2014 avslutades med en stor seger för bad och gym i Angered. Rättvisepartiet Socialisternas krav på att bevara, renovera och utveckla bad- och gymverksamheterna i Hammarkullen och Rannebergen, områden i arbetarförorten Angered i Göteborg, gick igenom på alla punkter. Vi kunde på nytt visa att kamp och protester lönar sig och att inga politiska förslag och beslut är skrivna i sten när det börjar röra sig på arbetsplatser, i arbetar- och folkrörelser och i bostadsområden.

Det finns många viktiga lärdomar att dra för kommande strider och mobiliseringar om hur proteströrelsen i Angered byggdes upp och hur den successivt spreds och stärktes genom ett medvetet agerande. Rättvisepartiet Socialisternas (RS) roll i räddandet av Hammarbadet och Rannebergsbadet är vida känt, vilket inte minst tydliggörs av personalen vid badens uttalanden när nyheten kom.
– Detta visar att det lönar sig att kämpa och jag vill tacka för Rättvisepartiet Socialisternas underbara jobb i frågan, sa Alija Osmanovic, vikarie på Angered Arena.

Medlemmar i RS arbetade på flera håll för att stärka kampen politiskt, socialt och fackligt under två års tid. När slutstriden inför beslutet i december 2014 skulle fattas hade inte mindre än tre demonstrationer organiserats i Hammarkullen, Rannebergen och
centrala Angered under en period av två månader. Lika många stormöten hade legat till grund för protesterna och politikerna hade uppvaktats. Ett speciellt fokus sattes på Vänsterpartiet, som har övertagit ordförandeklubban i nämnden.
På RS-medlemmars initiativ hade elva lokala Hyresgästföreningar antagit ett uttalande för badens bevarande och fackförbundet Kommunal hade hållit en manifestation.
Det var en lång och utdragen strid om baden och utgången var långt ifrån klar. Avgörande för utgången var RS förankring i området, på arbetsplatser, i facket och folkrörelser.

Kampen för baden sträcker sig över en tvåårsperiod med delsegrar. Det påstods in i det sista att det saknades pengar, men det är politiska beslut som avgör om pengar finns eller inte. Efter protester togs ett beslut som innebär att kommunstyrelsen måste skjuta till mer pengar till nämnden. Detta visar att när vi går samman och organiserar oss kan vi skapa förändring.
Rättvisepartiet Socialisterna uppmärksammade kampen för baden, tog fram fakta om hälsovård och simkunnighet och satte press på politiker i inte mindre än 25 artiklar och reportage under år 2014.

Samtidigt visade kampen den avgörande skillnaden mellan revolutionärer och reformister. RS bjöd in Vänsterpartiet till att ansluta sig till kampen för baden, men deras svar var att ”vi har en valkampanj att driva”, som om de dagliga frågorna som rör förortens arbetarbefolkning var åtskilda från valkampanjen.
Som socialister använde RS istället valet som plattform för att informera, skapa opinion och förbereda för kampen som skulle komma efter valet. ■


Överblick: så vanns kampen för baden i Göteborg

27 augusti: RS överlämnade protestlistor med 1 700 namn till Idrotts- och föreningsnämnden.
23 oktober: ”Badhusutredningen” presenterades till nämnden.
27 oktober: RS uppmärksammade allmänheten på att bad och gym på nytt hotades.
6 november: RS kallade till stormöte i Hammarkullen, som beslutade om kommande protestaktioner.
10 november: RS arrangerade demonstration utanför Hammarbadet.
16 november: Elva Hyresgästföreningar i Angered antog uttalanden för bad och gym.
17 november: RS arrangerade demonstration utanför Rannebergsbadet.
25 november: Kommunal manifesterade i Angered centrum.
26 november: Rätt att simma höll stormöte i Angered Arena, nämnden avböjde deltagande.
2 december: RS överlämnade protestlistor till nämnden. Personal och besökare deltog på mötet.
10 december: Politikerutfrågning på Angered Arena. Nämnden pressades hårt.
15 december: Nämnden gick med på protesternas krav.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!