Finland: Ingen vårdkonflikt

2007-11-21 15:37:58
I måndags sa det finska vårdfacket Tehy ja till medlarnas bud.

Därmed trädde massuppsägningarna, med början i måndags, inte i kraft. Som svar på fackets aktion hade högerstyret i Finland beslutat att införa en lag om tvångsarbete.
Uppgörelsen innebär att lönerna höjs med mellan 22 och 28 procent fram till år 2011. Arbetsgivarna hävdar att avtalet ger lönelyft på 16-18 procent.
I vilket fall är uppgörelsen inte riktigt vad facket har krävt och mobiliserat för. Tehy krävde lönehöjningar på mellan 400 och 600 euro under de kommande 2,5 åren. Nu blir slutresultatet mellan 350 och 650 euro under de kommande fyra åren samt 270 euro extra i december i år (”julklappspengen”).
Arbetsgivarna har dock tvingats att erbjuda de vårdanställda långt mer än vad man tidigare hävdat var möjligt. Som hämnd för dessa eftergifter har Kommunala arbetsmarknadsverket (arbetsgivarorganisationen) redan hotat med att var fjärde kommun kommer att bli tvungen att höja skatten för att klara av att betala löneökningarna.
De sjukvårdsanställda har under hela sin kampanj haft ett massivt stöd från allmänheten. 63 procent stödde Tehys kamp i en undersökning som gjordes i november.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!