Finland: Kamp eller reaktion?

2015-09-30 15:10:16


Strejken och trycket underifrån har fått regeringen att backa, men försöker nu vända opinionen genom att skuldbelägga flyktingar.

Två veckor efter den massiva storstrejken är Finland allt mer polariserat. Sida vid sida med radikalisering och ökad kampvilja finns också regeringens och rasisters försök att vända uppmärksamheten och opinionen emot flyktingar.

Men även regeringens planer på att göra flyktingar till syndabockar kan misslyckas när allt fler nu reagerar  och vill agera mot rasism och i solidaritet med de som flyr.

När ett 40-tal rasister, varav en klädd i Ku klux klan-dräkt, attackerade flyktingar på väg till ett flyktingboende i Lahtis blev det en världsnyhet. En liknande demonstration i Tornio fick 27 flyktingar att vända tillbaka och söka asyl i Sverige. Att 300 000 strejkade mot regeringens attacker på välfärd och löner rapporterades knappt i finska borgerliga medier, än mindre i Sverige eller någon annanstans.

Det är ilskan mot regeringen som gör folk beredda att protestera. Och trots dess antiinvandringsretorik är det många fler som hjälper flyktingar än som protesterar mot dem.

Som Offensiv varnade för redan förra veckan har tyvärr alla fackliga ledningar, nu även SAK (motsvarande LO) gett vika för regeringen och accepterat olika former av lönesänkningar. SAK:s förslag handlar om lönestopp i flera år samt högre avgifter till A-kassan.

Trycket underifrån är dock fortfarande stort. Detta är en rörelse som inte kommer att dö ut i första taget. 139 fackliga förtroendevalda, även upp på förbundsstyrelsenivå, har i ett brev till SAK krävt att de säger helt nej till attackerna. Även studenterna som ockuperade Helsingfors universitetet fortsätter kampen. De har visserligen avslutat ockupationen på Helsingfors universitet, men har istället börjat en annan ockupation på Aaltouniversitetet. De kräver generalstrejk mot regeringens attacker, som innebär stora försämringar av utbildningssystemet.

Strejken och trycket underifrån har tvingat regeringen att backa, både till innehåll och genom att öppna för att förslagen om arbetsmarknaden först ska beslutas i juni 2016. Förslagen om sänkt söndagsersättning och övertidsersättning är strukna och istället vill de minska semesterlönen med 30 procent. Detta innebär visserligen att ”bördan” fördelas mer jämnt, och slår inte lika ojämlikt mot kvinnor, men innebär ändå en klart försämrad levnadsstandard.

Det är osannolikt att det räcker för att stoppa fortsatta protester. Den 8 oktober kommer pensionärer att samlas i Helsingfors till en demonstration mot sänkningen av det särskilda bostadsbidraget för äldre. I det ursprungliga förslaget skulle bidraget kunna sänkas med 200 euro i månaden (ungefär 2 000 kronor), men även det reviderade förslaget innebär en säkning med 60 euro i månaden (ungefär 600 kronor) för 40 000 pensionärer. Och framtida sökande kommer få upp till 200 euro lägre i bidrag än dagens bidragsberättigade.

Regeringens svar på ilskan har varit att utnyttja flyktingsituationen maximalt. De blandar rasistiskt agerande med utspel om att flyktingar ska tas emot – men att det innebär uppoffringar, underförstått att nedskärningarna måste accepteras. Rasister uppmuntras medvetet. 

Efter rasistdemonstrationen i Tornio sade statsminister Sippilä att ”alla måste ha rätt till sin åsikt”. Militariseringen av flyktingmottagandet med polis, tull, militär och knarkhundar är ett cyniskt försök att skrämma bort flyktingar och samtidigt en eftergift till rasisterna i Sannfinländarna om att regeringen ”tar i med hårdhandskarna”.

Nu planeras en ny rasistdemonstration i Tornio den 3 oktober, men samtidigt växer antirasismen. Denna gång väntas en stor motdemonstration och dessutom liknande evenemang i hela landet.

Finland är i en brytningstid. Nya grupper, speciellt unga, radikaliseras och är beredda att kämpa både mot rasism och högerpolitik. Denna kampvilja behöver kanaliseras både i breda demokratiska kämpande nätverk i olika frågor, som enar olika grupper, och politiskt i ett nytt arbetarparti. Allt fler kommer att dra socialistiska slutsatser och kan vinnas till Sosialistinen Vaihtoehtos och CWI:s banér. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!