Finland: Strejk mot lockout

2010-04-29 12:26:54
Striden inom livsmedels­branschen i Finland fortsätter. Livsmedelsarbetarför- bundet (SEL) har sagt nej till medlingsbudet och fortsätter med strejkåtgärder. Arbetsgivarna svarade med en lockout, den första i Finland på fem år – som man dock avslutat i förtid på grund av arbetarnas omfattande strejkvarsel.

Striden i livsmedelsindustrin gäller framförallt arbetstider och övertidsersättning. SEL sa nej till det första budet på grund av att den modell för arbetstider som las fram hade godkänt tio timmars arbetsdag och sexdagarsveckor i vissa fall, utan kompensation för övertid.
Den 7 april bröt den första tredagarsstrejken ut, som berörde tolv fabriker, bland annat bagerier ägda av Fazer och Vasaan. Den 21 april gick livsmedelsarbetarna ut i ännu en tre dagar lång strejk, denna gång berördes 9 300 arbetare på 57 produktionsenheter. Livsmedelsarbetarna planerar en ny strejk till den 5 maj på 83 produktionsanläggningar som berör 11 700 anställda (Vasa­bladet den 26 april).
I måndags kväll började arbetsgivarna en lockout då SEL förkastade riksförlikningsman Esa Lonkas medlingsbud. Enligt SEL fanns inte tillräckliga förbättringar i arbetsavtalen, förslaget snarare försvagade anställningsvillkoren.
Lockouten stoppade arbetet och utbetalningen av löner för 18 000 fackanslutna hos 235 aktörer i kött-, bageri-, färdigmats-, sötsaks- och fiskbranscherna. Lockouten skulle ha pågått i upp till fem dygn, men tog slut redan klockan tio på tisdagkvällen, då arbetsgivarparten i livsmedelsindustriförbundet beslöt att lockouten var onödig p g a arbetstagarsidans omfattande strejkvarsel. Lockouten har ingen funktion när facket har varslat om en ny, mer omfattande strejk.

Livsmedelsarbetarnas nästa steg är en totalstrejk den 11 maj, det nya varslet gäller alla livsmedelsföretag om man inte kan nå en överenskommelse före den dagen (YLE den 27 april). Livsmedelsarbetarna visar genom sin kamp att man vägrar godta längre arbetstider utan ersättning och försämrade anställ- ningsvillkor.
Allt stöd till SEL:s strejk!
Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!