Finland: Studentkampen stoppade sämre studiestöd

2013-04-07 10:33:35


Studenterna visade att kamp lönar sig.

5 000 studenter tvingade i slutet av mars den finska regeringen att backa från försämringar i studiestödet. Från att ha diskuterat att förkorta tiden med studiebidrag med två år tvingades regeringen att ställa in försämringen och också infria sitt vallöfte att höja och indexreglera studiebidragets storlek.
Även om budgeten innehöll andra försämringar för arbetare och unga visar studenternas kampvilja att det lönar sig att kämpa. Nedan följer en rapport från Sosialistinen Vaihtoehto (CWI-sympatisörer i Finland).


Studenter från hela landet samlades i en massdemonstration onsdag 20 mars för att motsätta sig nedskärningar som diskuterats av regeringen i studenternas ekonomiska stödsystem.
Omkring 5 000 studenter och stödjande medborgare anlände till det soliga Senatstorget i Helsingfors. Antalet deltagare talar sitt eget språk om hur trötta människor börjar vara på högerkantens uppifrån och ned åtstramningspolitik. Sosialistinen Vaihtoehto (CWI-sympatisörer i Finland) gick med studenterna i solidaritet med deras sak.

Det huvudsakliga kravet från studenterna var att regeringen, som skulle samlas för budgetmöte kommande dag, skulle skrota de planerade försämringarna i studiestödsystemet, såsom att göra systemet mer beroende av studielån.
Som vanligt har politikerna åter­igen lovat en sak under valet men nu erbjuder de bara något annat: fler nedskärningar och besparingar.
En modell som har diskuterats är den så kallade 3+2-modellen, där man skulle behöva finansiera de sista två åren av studierna genom att ta ett lån.
Studenterna betonade att den på- tvingade lånefinansieringen förmodligen bara skulle förlänga studieperioden, när studenter tvingas arbeta mer.
En snäv tidtabell med tryck på snabba studieresultat orsakar även en hel del psykisk stress, som i sin tur orsakar bland annat depression och utbrändhet.
En sak de planerade förändringarna skulle varit verkligen bra på, vore att öka ojämlikheten mellan studenterna.
Om föräldrarna inte har råd att stödja eleven ekonomiskt, skulle studier bli en omöjlighet för dem med lite pengar.

En utbildning som
är tillgänglig och möjlig för alla måste vara en av grundpelarna i vårt samhälle, även om de härskande högerkrafterna utan tvekan skulle bli glada att se arbetarklassen som inte bara fattigare utan mindre utbildade också.
Niklas Fred 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!