Fler kvinnor sjuka av dålig arbetsmiljö

2017-06-15 16:47:52
Kvinnors arbetsmiljö blir ständigt sämre. Antalet anmälda arbetssjukdomar på grund av organisatoriska och sociala faktorer ökar för sjunde året i rad bland kvinnor. Detta visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.

Sjukskrivningar på grund av så kallade sociala och organisatoriska faktorer har ökat med hela 91 procent sedan år 2011. Bakom titeln ”sociala och organisatoriska faktorer” finns bland annat för hög arbetsbelastning, stress under arbetet, samarbetsproblem, mobbning, utfrysning och trakasserier.
Sedan år 2014 har detta varit den vanligaste orsaken till att kvinnor sjukskriver sig.
Anledningen till att fler kvinnor än män drabbas är för att dessa problem till större del finns inom kvinnodominerade branscher, men inom branscherna drabbas män i lika stor utsträckning som kvinnor.

Bakom dessa siffror finns ständiga nedskärningar och omorganiseringar inom vård och omsorg.
Istället för nedskärningar och ökad press på arbetsplatserna krävs fler resurser till vård och omsorg och till skolan för att kunna ge en god vård, omsorg och utbildning med välmående anställda som orkar med sin vardag. Anställda behöver få högre löner och kortare arbetstid. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!