”Flera av barnen på min förskola har tio till elva timmar per dag”

2015-09-16 11:59:50
Barn i förskolan har för långa dagar, vilket leder till en försämrad arbetsmiljö för personalen och oroliga barn med koncentrationssvårigheter. Det visar en enkätundersökning från Kommunalarbetaren den 9 september.

Det är barnskötare som har svarat på enkäten, där 67 procent av dem anser att barnen har för långa dagar på förskolan. En av dem skriver i enkätundersökningen: ”Flera av barnen på min förskola har tio till elva timmar per dag. Vilken vuxen skulle orka det och fortfarande vara glad och pigg hela tiden?”

Av de 67 procenten anser 46 procent av barnskötarna att barnens långa dagar i sin tur leder till trötta barn, onödiga konflikter, koncentrationssvårigheter hos barnen samt svårigheter att lägga scheman som täcker hela dagen.

Man anser att det finns ett problem med att barnen går allt längre dagar samtidigt som personalstyrkan inte har utökats för att tillgodose behoven. En barnskötare skriver i enkäten att ”Små barn har ofta längre dagar än äldre barn och som pedagog mår jag ofta inte bra”.

Vidare säger 47 procent av barnskötarna att de minst en gång i veckan får ta emot sjuka barn, där 90 procent menar att det drabbar arbetsmiljön på flera sätt. Dels att personalen själva blir sjuka, vilket leder till underbemanning, dels att arbetsbördan ökar då man behöver ta hand om sjuka barn. Det leder även till konflikter med föräldrar.

Jag är själv utbildad barnskötare och jobbade i flera år i en småbarnsgrupp på 1-3 år. I många fall var arbetsbördan extrem, då vi var tre i personalstyrkan och hade 25 barn. Tänk er själva: Om något barn behöver hjälp, blöjbyte eller något an-nat är två kvar med resterande 24 barnen. Att planera och utföra någon form av pedagogisk verksamhet var i många fall snudd på omöjligt. 

Mindre barngrupper och en ökad personaltäthet skulle möjliggöra lugnare miljöer för såväl barnen som de anställda, större möjligheter till att utveckla det pedagogiska innehållet och en ökad trygghet. Det behövs också en politik för trygga jobb, rätt till heltid och kortare arbetsdagar för att barnen inte ska behöva spendera halva dygnet på förskolan.

Att barnskötarna slår larm vittnar om den högerpolitik som har förts under en väldigt lång tid, där nedskärningar har slagit hårt mot förskolan och vår gemensamma välfärd. Det behövs en omfattande proteströrelse där all välfärdspersonal och alla berörda ingår för att få till stånd en förändring.

Rättvisepartiet Socialisterna säger:

  • Öka personaltätheten. Max 15 barn per storbarnsgrupp och 10 barn per småbarnsgrupp.
  • Möjlighet till vidareutbildning utan att behöva gå ned i deltid.
  • Kasta ut riskkapitalisterna från skolan, vården, omsorgen och kollektivtrafiken. Höj lönerna.
  • Stoppa nedskärningarna – riv upp privatiseringarna. 
  • 200 000 nya offentliga välfärdsjobb. Vård, skola och omsorg ska styras demokratiskt av anställda, brukare, anhöriga och föräldrar. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!