Flera massuppsägningar på Helsingborgs lasarett

2016-09-29 12:59:57
På grund av den miserabla situationen inom den svenska vården, med hög arbetsbelastning, låga löner och dålig psykosocial arbetsmiljö, väljer fler att ta till sig metoden att säga upp sig i protest. Det har nu en majoritet av sjuksköterskorna på neonatalavdelningen och barnkliniken i Helsingborgs lasarett gjort.

– Vi är ofta oerhört sköra, och så har det fått fortgå under alldeles för lång tid. Och personalomsättningen är jättehög, vilket är ett tecken på att något inte är bra. Vi tar till det sista vapnet vi har [att säga upp sig], säger sjuksköterskan Marie Kvart till Helsingborgs dagblad den 26 september.

På barnakuten har 17 av 28 sjuksköterskor sagt upp sig och på neonatalavdelningen har 15 sagt upp sig, vilket är majoriteten av sjuksköterskorna där. Det beror främst på att krav på scheman med återhämtning och möjligheter till kontinuerlig fortbildning inte har mötts. Men även den undermåliga arbetsmiljön ligger bakom.

Flera sjuksköterskor, undersköterskor, barnmorskor, narkossjuksköterskor och intensivvårdssjuksköterskor på Helsingborgs lasarett har tidigare vittnat om den mycket dåliga arbetsmiljön där, bland annat i insändare till Helsingborgs Dagblad.

Den skandalösa situationen inom vården, där patientsäkerheten inte kan garanteras och personalen går på knäna, är resultatet av decennier av aggressiv nedskärningspolitik. Samtidigt har de rika blivit allt rikare och storbolag, banker och så vidare gör rekordvinster år efter år.

Mot detta måste en enad rörelse stå som kan koppla kampen för en lika, rättvis vård för alla utan privata vinstrånare med kampen mot den högerpolitik som är på god väg att fullständigt rasera vården.

De landsomfattande vårdprotesterna den 4 september var ett bra första steg, som nu dock måste byggas vidare på för att uppnå en varaktig förändring. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!