Flygande kampanjstart

2012-08-29 15:41:36


Demonstrera med Välfärd utan vinst den 17 september.

Nätverket Välfärd utan vinst mobiliserar nu för fullt i Stockholm för en folklig manifestation mot vinstdrivande bolag inom skola, vård, omsorg och annan offentlig service måndagen den 17 september, dagen innan riksdagens öppnande.

500 A3-affischer är redan uppsatta runt om i Stockholm och 800 till beställda. Minst 30 000 flygblad ska delas ut.
Rättvisepartiet Socialisterna är en av de organisationer inom ­nätverket som just nu genomför upprepade flygbladsutdelningar vid skolor, sjukhus och äldreboenden, liksom i köpcentra och bostadsområden.
Aktiva i kampanjen är också flera andra vänsterorganisationer som Socialistiska Partiet, Arbetarmakt, KP och SKP, iranska vänsterorganisationer som IAKP och Shora, fackligt aktiva och även ett antal politiskt o­organiserade anställda, elever och hyresgäster. Även medlemmar i SSU, ungdomsföreningen Megafonen, S, V och Folkrörelsen Nej till EU deltar.
Socialistiska läkare, som nu har engagerat sig i såväl Stockholm som Malmö, hör till dem som hett hoppas på att detta kan bli första steget till en  landsomfattande folkrörelse.

Att budkavlen och kampanjen för Välfärd utan vinst redan har blivit en viktig referenspunkt i debatten visade sig åter i söndagens SVT Agenda. S-ledaren Löfvens intetsägande svar i Agenda applåderades dagen därpå i ett inlägg på S-bloggar av den f d EU-parlamentarikern Jan Anders­son. Det skedde under rubriken ”Det blir inget trotteförslag från S om vinster i välfärden”.
Det är naturligtvis bara ett skrupelfritt försök att stigmatisera kampanjen genom att skrämma för samarbete med trotskister och kommunister. Det biter inte på Bengt Silfverstrand, den f d S-riksdagsledamoten i Nätverket Välfärd utan vinst, som snabbt svarade Andersson att ”Åtta av tio svenskar är inte trotskister”.
Silfverstrand är inte ensam om att driva på från vänster i S-debatten mot vinster i välfärden.
S-kvinnornas ordförande Lena Sommestad har också inbjudits att tala den 17 september. Redan klar som talare är S-debattören och författaren Göran Greider, liksom Vänsterparti­ets oppositionsråd i Stockholm, Ann-Margrethe Livh.
Om bara LO:s välfärdsutredning står pall för kongressbeslutet om ”non profit” och nej till vinster i välfärden kan det dra ihop sig till en hård strid i frågan inom Socialdemokraterna inför nästa års kongress.

”Styrkan finns där ute – om LO tar till vara på den”, lyder en rubrik i Arbetet (f d LO-Tidningen) som inleder en ny artikelserie inför ”LO:s val – vinna eller försvinna”.
– När så många är emot ökade klassklyftor, avregleringar, försämringar av offentliga sektorn, urholkningen av a-kassan, trygghetssystemen och även LO säger nej till vinster i välfärden – då finns det stora möjligheter att förändra, säger samtidshistorikern Kjell Östberg, som är först ut i artikelserien.
Inom Kommunal sektion 26, i Stockholm, som är landets största sektion med 7 500 medlemmar, hoppas man denna vecka att Kommunals avd för hela Stockholms län ska våga ställa upp med stöd.
Andra fack som har antagit budkavlen är Kommunal sektion 30 i Stockholm, SEKO klubb 111 inom tunnelbanan och Gruvfyran i Gällivare. Fler fack väntas ta beslut denna vecka, som förhoppningsvis kan bli ett genombrott för ökat engagemang på det fackliga basplanet.
Samtidigt blir demonstrationen den 17 september en ny avstamp för fortsatt och breddad kampanj.

”Allmänheten får bilden av att regeringen inte håller i skattepengar­na”, säger Morgan Johansson (S), ordförande i justitieutskottet, med anledning av SÄPO:s nota på 5 miljoner för en fest med James Bond-tema.
Dagens Nyheters avslöjanden om myndigheternas miljonfester har lett till en berättigad folkstorm.
Men ännu har det inte hörts ett knyst från vare sig det största oppositionspartiets ledning eller för den delen från de berörda facken om TV4:s avslöjande att 5 miljoner kronor, det vill säga lika mycket som SÄPO:s festnota för 1 000 personer, har tagits ut i form av vinst under två år av den enda ägaren av de fyra förskolor som drivs av Internationella förskolan i Göteborg, samtidigt som den haft som pedagogisk metod att låta föräldrarna skicka lunchen med sina barn.

En skandal som dessvärre blåste över alltför snabbt i media utan politiska kommentarer var sommarens uppgifter i Dagens Nyheter om att kokainpengar enligt kammaråklagaren Hans-Jörgen Hanström i den stora kokainrättegång som pågår i Stockholms tingsrätt ska ha ­tvättats i äldreboenden, skolor och sjukvård som köpts upp och sedan hyrts ut igen till kommuner och landsting av bolaget Offentliga hus i Norden AB. I bolagets ledning ingår både den före detta moderatleda­ren Ulf Adelsohn och det före detta socialdemokratiska finansborgarrådet Mats Hulth i Stockholm.
Säväl Ulf Adelsohn och Mats Hulth som Offentliga hus har blånekat till anklagelserna och den 49-åriga mostern till kokainhärvans huvudman påstår att pengarna är aktier i fastighetsbolaget Skälsö, som är näst största ägare i Offentliga hus, som hon har fått som ersättning för en annan skuld.
Men alldeles oavsett om det kan bevisas att kokainpengar har tvättats av Offentliga hus eller inte är hela verksamheten att köpa upp och ­hyra tillbaka kommunala lokaler ett exempel på hur skamlösa affärsmän, med hjälp av lika skamlösa tidigare topppolitiker, parasiterar på våra skattepengar.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!