Folkinitiativ mot trängselskatten

2013-02-06 13:49:02
Uppemot tusen personer manifesterade mot trängselavgiften i Göteborg lördagen den 2 februari. Demonstrationen kallas ett folkinitiativ och krävde bland annat folkomröstning om ”trängselskatten”.

Initiativtagaren till dagens mani­festation, Maria Berjaoui, fick applåder då hon sa att: ”Detta folkinitiativ måste tas på allvar. Demokratin sätts nu på prov”.
Uppslutningen visar på det breda motstånd som finns mot denna straffavgift. Avgiften slår hårdast mot låginkomsttagare.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) har hela tiden pekat på att missnöjet mot trängselskatten måste ta sig organiserad form och komma ut på gatorna om man ska kunna skapa förändring.
RS har själv organiserat två uppmärksammade manifestationer utanför kommunfullmäktige under 2012. För att protesterna ska segra krävs dock såväl fler som kraftfullare protester riktade mot det politiska ­etablissemanget.
Att bara resa krav på en folkomröstning skapar illusioner om att ett nej i en folkomröstning skulle stoppa straffavgiften och så är inte fallet. Det är ­fortfarande kommunfullmäktige som har frågan i sin hand.

Samtidigt är det viktigt att rörelsen också reser krav på alterna­tiv för att faktiskt minska trafiken, som med hänsyn tagen till miljön måste minska.
RS menar att det bästa sättet att minska bilismen är utbyggd och gratis kollektivtrafik. En paroll som fick brett stöd under manifestationen.

RS Göteborg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!