Folkpartiet angriper antirasister och kopierar SD

2010-11-10 13:37:57
Viljan att protestera mot Sverigedemokraterna och rasismen är stor. Efter valet har tiotusentals, främst unga, visat sitt motstånd mot rasism och främlingsfientlighet.

Det politiska etablissemanget är mer rädda för denna antirasistiska rörelse än vad de är för Sverigedemokraterna.
Detta visas inte minst av deras hycklande fördömande av protester och demonstrationer.
Göteborg är en stad med starka antirasistiska traditioner. GNMR – Göteborgs Nätverk Mot Rasism har de senaste åren sett till att stoppa varje försök till rasistiska och nazistiska manifestationer, alltid med hela det politiska etablissemanget emot sig.
Samtliga protester har varit fredliga, men ändå fördömts som våldsamma.
Till och med de gånger som antirasister har tvingats att försvara sig mot regelrätta överfall från nazister har det politiska etablissemanget fördömt antirasisterna som extremister.
Helene Odenberg från Folkpartiet fortsatte i samma spår i samband med det senaste kommun- fullmäktigemötet i Göteborg.
Till TV4 sa hon om den fredliga manifestation som genomfördes ut­anför mötet den 4 november:
– Demokratiska fri- och rättigheter är något att vara rädd om, man ska aldrig hota med våld.

Vad är det för våld hon pratar om? Vem av demonstranterna hade hotat med våld?
Nej, det handlar inte om något befintligt våld. Det handlar om att måla upp en bild i förväg om att antirasister är våldsamma för att sedan kunna försvara varför man fördöm­er dem. Det är fråga om ett billigt politiskt spel för att lägga ut rökridåer om hur situationen egentligen ser ut.
– Jag gillar inte heller att de [SD] är här, men nu är de det och då får vi behandla dem som alla andra, sa Helene Odenberg vidare.

Men Sverigedemokraterna är inte som alla andra. Det är ett parti som inte bara har ett förflutet i nazismen, det är ett parti som gång på gång avslöjas med att ha medlemmar som är dubbelanslutna, ger bidrag till eller sympatiserar med nazistiska våldsgrupper. SD är ett parti som öppet attack­erar flyktingar och invandrare men också svenska arbetare med sin politik.
När Folkpartiet och Odenberg menar att man ska behandla dem som alla andra, handlar det om att fortsätta att anpassa sig till SD:s politik.
Folkpartiet har gjort det till en intern tävlan inom det borgerliga blocket om att ta över flest frågor från SD och göra dem till sina egna.
Detta kommer inte stoppa SD utan legitimerar dem snarare, samtidigt som man bidrar till att öka rasismen i samhället. Samtidigt sitter Sverigedemokraterna som stödparti till borgarna i flera kommuner.
Kristofer Lundberg från Rätt-
visepartiet Socialisterna besvarade detta i samma TV-inslag med att ”rasismen blir inte mer demokratisk för att den väljs in”.

Odenberg är dock inte trovärdig i sitt försvar av demokratiska fri- och rättigheter eller i sitt fördöman­de av det politiska våldet. Hon har inte fördömt det rasistiska våldet, eller fördömt statens våld mot flyktingar med tvångsutvisningar. Hennes parti, Folkpartiet, är dessutom med i samma international som den militära kuppmakaren Micheletti som med en militärkupp för ett år sedan avsatte den folkvalde Zelaya i Honduras utan kritik. Folkpartiet har applåderat USA:s krig, ockupation och politiska våld i Irak och Afghanistan. Detta om någonting är ett politiskt våld att ta avstånd från, när ska du göra det Odenberg?

Varför är då etablissemanget rädda för denna antirasistiska rörel­se på frammarsch? Det beror på att de är livrädda för att rörelsen ska politiseras och radikaliseras, vinna allierade i de som kämpar mot nedskärningar och försämringar. Att rörelsen ska anta en ställning som under 1990-talet, då kampen mot rasism och kampen mot högerregeringen var ett och hundratusentals intog gatorna mot rasism och högerpolitik. Rättvisepartiet Socialisterna kommer göra allt för att bygga denna rörelse och det är det som Folkpartiet och deras gelikar är livrädda för.
Kristofer Lundberg
Rättvisepartiet Socialisterna Göteborg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!