För en facklig vänsteropposition

2010-03-10 15:46:06
I lördags hölls ett lanseringsmöte av Jobbupproret i Göteborg. Bland de drygt 20 deltagarna fanns medlemmar och förtroendevalda från Handels, IF Metall och Kommunal.

Bilbo Göransson, fackligt aktiv i Kommunal sektion 28 i Stockholm, berättade om bakgrunden till Jobbupproret:
– Jobbupproret är ett nätverk av fackligt engagerade. Initiativet kommer från lagerarbetarna på Lagena i Jordbro, som har strejkat mot att de­ras arbetsgivare satt i system att hyra in personal istället för att anställa.
– Hela avtalsrörelsen upplevs som långt över huvudena på medlemmar­na. Arbetsgivarna har förstått att avtalsrörelsen börjar på arbetsplatserna, men dessvärre blundar fackledningar-na fortfarande för detta, sa Lars Henriksson, medlem i Socialistiska Partiet och arbetare på Volvo.
Samtidigt som spridningen av ­Jobbupproret fortsätter pågår avtalsrörelsen – men det är mycket som sker i skymundan, och tystnaden från facken är påtaglig. Syftet med Jobb­upproret är att bryta den här tystnaden – och att bygga den fackliga gräsrotsrörelse som behövs för att inte bara påverka avtalsrörelsen, utan även hela fackföreningsrörelsen i en mer demokratisk och kämpande riktning.

Tamineh Mam Mustafa sitter i styrelsen för sektion 21 i Backa. Hon berättade att hon höll på att bli utkastad ur styrelsen eftersom de andra ledamöterna ansåg henne ”bråkig” för att hon inte alltid följde deras linje.
– Men jag gick ut till mina arbetskamrater och avslöjade styrelsen. Jag delade ut flygblad från Rättvisepartiet Socialisterna och förklarade min bild av att facken ska ta fajten mot arbetsgivaren, om det behövs. Och jag blev omvald. Detta visar att facken behöver bli mer militanta och att det är det som medlemmarna vill ha ut av den fackliga organiseringen, berättade Tamineh.

Mötet beslutade att fortsätta sprida upproret och att förankra det på flera arbetsplatser och i flera klubbar, sektioner och förbund. Ett antal aktiviteter planerades också in då man till exempel kommer att dela flygblad för att nå ut till fler arbetare och fackligt engagerade. Sprids upproret kommer kampen för en vitalisering och demokratisering av facken att fortsätta även efter avtalsrörelsen, precis som den fortsätter varje dag för de förtroendevalda som ensamma ute på arbetsplatserna utkämpar ett slags tvåfrontskrig – mot både arbetsgivare och facklig byråkrati.

Stefan Berg
Klubbordförande på Blå Stjärnan

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!