Högern i Malmö går på desperat röstjakt

2010-03-10 14:37:09
Malmös kommunstyrelseordförande Ilmar Reepalu (S) har hamnat i blåsvädret efter att ha uttryckt sig klantigt angående hot och våld mot Malmös judar. Något som högern inte är sena med att försöka utnyttja för att försöka rubba den maktdominans som Socialdemokraterna historiskt åtnjutit i staden.

”Det har inte förekommit några attacker mot judar och om judar här vill flytta till Israel är det ingen angelägenhet för Malmö”, citeras Reepalu i the Sunday Telegraph. Det är inte särskilt förvånande att det nonchalanta uttalandet har blivit en godsak för högern, som man nu med glädje kan använda för att slå mot Socialdemokra- terna i ett läge där de politiska argumenten tryter.
I en intervju i Skånska Dagbladet försvarar sig Reepalu och menar att all rasism måste tas på allvar, oavsett om det drabbar judar eller muslimer.
Detta har så klart förvridits av högerpolitikernas språkrör i borgarmedia. Ilmar Reepalu framställs som en försvarare av muslimernas och ”extremvänsterns” påstådda antisemitism.
Citatet ”Vi accepterar varken sionism eller antisemitism” används flitigt i beskyllningarna mot Reepalu. Återigen försöker högern avfärda kritiken mot Israels krigs- och förtryckarpolitik genom att likställa den med judehat.

Men även Ilmar Reepalu har gjort sig skyldig till att försöka spela på rasism och fördomar.
Han har tidigare, i stil med Moderaterna, krävt att Malmö kommun ska ta emot färre flyktingar.
Högeralliansens och borgarme­di­as avsikt med stormangreppet mot Socialdemokraternas kommunalråd är dock inte att stoppa rasismen, utan är dels en del av en strategi för att sopa bort kritiken mot Israels krigsbrott, men dels och främst en desperat handling för att försöka skapa en opinion mot Ilmar Reepalu och bäd­da för ett borgerligt maktövertagande i Malmö.
Liknande desperata knep från allianspartierna är troliga under valåret, både i Skåne och på riksplanet. Tidigare har Moderaterna till exempel försökt flirta med Sverigedemokraterna och deras väljare genom att tala om införande av flyktingstopp i Mal­mö.
Ammar Khorshed

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!