För en skola fri från homofobi och heteronorm

2009-11-11 16:49:45
När HBT-socialisterna Stockholm höll informationsbord på Lärarhögskolan som ett första steg i en kampanj mot homofobi och heteronorm i skolan, var responsen överraskande bra: 16 studenter och lärare gav sitt telefonnummer för fortsatt kontakt. En av dem var Mathias Ösund.
Mathias Ösund är student, inne på sitt sista och tredje år för att bli spanska- och engelskalärare på gymnasiet. Han tycker att vare sig heteronormen eller könsnormer överhuvudtaget har diskuterats på skolan under hans tre år där.

Mathias menar att konflikthantering måste in mycket mer, speciellt när det gäller att stävja rasism och homofobi. När det gäller hans egna ämnen skulle ett icke heteronormativt perspektiv främst märkas ifråga om valen av litteratur. I engelskan har Mathias bestämt sig för att låta Oscar Wilde ta plats, vilket naturligt sätter hbt-frågor på dagordningen. Att Oscar Wilde inte var med på en litteraturlista över den viktorianska tiden visar hur man undviker att prata om homosexualitet på högstadiet, menar Mathias.
Nikolaj Cyon

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!