För ett demokratiskt kämpande Kommunal

2008-01-11 11:25:20
Regeringens attacker blir allt hårdare samtidigt som allt fler går ur facket. LO har tappat över 100 000 medlemmar på ett år. Som ett svar på detta har två kommunalare i Umeå skrivit motioner till sina sektioner med förslag för att vända trenden. De uppmanar nu andra kommunalare i landet att göra detsamma.

– Att facken försvagas är precis vad de nya moderaterna har hoppats på, menar Tomas Westerström, undersköterska på ett äldreboende i Umeå. Borgarna vill ha svagare fackföreningar för att lättare kunna skapa en låglönemarknad av amerikansk modell.
– Men det går att vända den här utvecklingen, säger Per-Olof Johansson, skötare på Geriatriken i Umeå.
Det som krävs är att facken blir mer demokratiska och samarbetar med dem som vill ta kamp mot högerpolitiken. Tomas och Per-Olof föreslår i sina två motioner dels att Kommunal borde ansluta sig till Septemberalliansens protester mot högerpolitiken, dels att fackmedlemmarna måste få rösta om avtalen.

Ta fajt mot högerpolitiken

Den 18 september ifjol arrangerade Septemberalliansen en framgångsrik protestdag mot högerpolitiken. Minst 5 000 slöt upp på Sergels torg. Liknande manifestationer hölls i Göteborg, Västervik, Umeå, Luleå och Piteå.
– Vi föreslår att våra sektioner ska ansluta sig till nästa landsomfattande protestdag, fyller Per-Olof i.
– Septemberalliansen anser att facken i rent nödvärn måste samla sig för att slå tillbaka attackerna med massprotester, inklusive en politisk strejk. Det tycker vi är helt rätt. Vi föreslår därför även att våra sektioner ska ge ett ekonomiskt bidrag till Septemberalliansen, fortsätter Per-Olof.
Det andra förslaget för att stärka facket är att ge medlemmarna rätt att rösta om avtalen innan de skrivs på.
– Vid sidan av kamp kan även en ökad medlemsdemokrati bromsa medlemsraset, menar Tomas.
– Under kommunalstrejken våren 2003 fanns det en stor kampvilja hos medlemmarna. Men fackledningens sätt att sköta strejken gjorde många besvikna. Alltför få togs ut i strejk och strejken avblåstes just när den skulle börja ta rejält.

Avtalsomröstningar

– Detta skedde över medlemmarnas huvuden, fortsätter Tomas.
– Om en medlemsomröstning om avtalet genomförts, hade sannolikt strejken inte avblåsts. Resultatet skulle ha blivit ett mycket bättre avtal.
Tomas och Per-Olof menar i sin motion att medlemsomröstning om avtalen skulle innebära en djupgående demokratisering av facket.
– Vi tror också att ökad demokrati skulle få fler medlemmar att öka sitt fackliga engagemang, avslutar Per-Olof.
– Detta skulle leva kvar även mellan avtalsrörelserna. Medlemsraset kan stoppas genom bland annat detta. Mer demokrati till fackmedlemmarna är bästa vapnet mot borgarnas attacker på facket.
Tomas och Per-Olof skickar gärna sina motioner till intresserade (kontakta Offensiv för telefonnummer).
Frank Pettersson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!