”För ett nytt arbetarparti”

2008-05-07 13:29:04
”Skrik på gator, skrik på torg – Bort med Reinfeldt bort med Borg”, ”Vad behöver vi – ett nytt arbetarparti”. I Göteborg demonstrerade mellan 400 och 500 personer i Rättvisepartiet Socialisternas (RS) demonstration Socialistiskt 1 maj. Det var första gången som RS har ett eget 1 maj-tåg i Göteborg.

Som enda politiska parti demonstrerade RS under parollen ”Fäll regeringen – för ett nytt massförankrat socialistiskt arbetarparti”.
I ett piskande spöregn gick demonstrationen från Järntorget till Brunnsparken.
– Det var en mäktig demonstration, högljudd och med bra tryck i talkörerna, säger Kaan Özsan från RS Angered.
Demonstrationen gav ett tydligt stöd till vårdstrejken och flera vårdanställda kunde synas i leden.
– Ett viktigt inslag var kravet på ett återinförande av asylrätten. En rad flyktingorganisationer deltog i demonstrationen. De var också inbjudna att hålla appeller i Brunnsparken, berättar Sten Axelsson Fisk, medlem i RS Majorna.
– På 1 maj demonstrerar vi för internationell solidaritet – mot imperialismens krig och plundring. Såväl de iranska som irakiska arbetarkommunisterna deltog samt kurdiska kulturföreningen och Irans kommunistiska parti – Komala, säger Amer Mohammed från RS Kortedala.

Sänk rasismen

Vid två tillfällen försökte nazister störa demonstrationen. En gång vid Vasaplatsen och sedan i Brunnsparken, där fem nazister stod med huligantutor. Demonstrationsfunktionärer jagade dock bort nazisterna och med talkörer som ”Inga nazister på våra gator” intog Socialistiskt 1 maj Brunnsparken.
Stefan Berg, klubbordförande Kommunal Blå stjärnan, talade om behovet av en kämpande fackföreningsrörelse, Kristofer Lundberg talade för Rättvisepartiet Socialisterna om behovet av att återuppbygga arbetarrörelsen på socialistisk grund och om kampen mot högerregeringen. Patricia Degerman talade för Elevskampanjen om kvinnor och ungdomars rättigheter.

Johannes Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!