För folkets demokrati

2015-03-12 14:00:00
Läkaren Tabare Vázquez har installerats som ny president i Uruguay. Det blev den tredje valsegern  för den förenade vänstern Frente Amplio (FA).

Över hela huvudstaden Montevideo såldes FA:s flagga och de ingående partiernas symboler. 10 000-tals fyllde gatorna, från presidentpalatset till Självständighetstorget, i en folkfest med krav på fördjupad förändring, talkörer för socialism och ett enat Latinamerika.

Här fanns Kommunistiska och Socialistiska partiet, vänsterpartiet Tupamaros/MPP och trotskisterna i POR, alla de som förkroppsligar fronten. Det var lika mycket ett avtackande av den avgående presidenten ”Pepe” Mujica som ett firande av Tabares installation. Runtom i hela Montevideo finns det muralmålningar som hyllar Mujica med texten ”Gracias Pepe”.

Mujica var gerillaledaren från Tupamaros/MPP som blev president efter att ha suttit fängslad en stor del av sitt liv. Han blev snabbt världskänd som ”världens fattigaste president” och populär på hemmaplan för sin folkliga framtoning. Under sin tid som president har ”Pepe” donerat 90 procent av sin lön till välgörenhet.

Han vägrade att bosätta sig i presidentpalatset i Montevideo, utan fortsatte istället att bo kvar hemma i sin 60 kvadratmeter stora stuga på landsbygden.

”Om majoriteten av mitt folk bor på detta sätt, varför skulle jag bo annorlunda?”, var hans svar på medias frågor.

Mujicas popularitet var stor då han tillträdde och troligen är han än mer populär nu efter fem år vid makten. Under Mujica som president har Uruguay förvandlats till ett av Sydamerikas mest progressiva länder, där kvinnor har fått aborträtt och homosexuella nu har möjlighet att gifta sig. Arbetslösheten har sjunkit med sex procent.

Men trots MPP:s tal om ”bygget av socialismen” har de inte utmanat nyliberalerna inom Frente Amplio eller brutit med den kapitalistiska politiken. Istället för att ändra konstitutionen och sitta kvar en mandatperiod till lämnade han över till Tabare som frontens segrande kandidat.

Under Tabares installation syntes tydligt den avgrundsdjupa politiska klyfta som finns mellan frontens gräsrötter och dess ledare och nya  president.

Medans befolkningen ropade på socialism och fördjupad demokrati skakade Tabare hand med den inbjudne spanske kungen och  Världsbankens president till publikens burop. Samma bemötande möttes regeringsföreträdarna från Colombia och Mexiko av när de skakade Tabares hand.

Sedan följde handkramande med en rad diktaturstater och förtryckarregimer, som den islamiska republiken Iran, Kina, Saudiarabien, Turkiet, Pakistan och så vidare. Vad har dessa gemensamt med de folkliga kraven i Uruguay på fördjupad demokrati och sociala reformer?

Vid flera tillfällen ropades spontant ”democracia” (demokrati) från publiken. Till och med FA:s egna ministrar buades ut, som försvarsministern från Tupamaros Vidobro, som har lett diskussionerna med och överenskommelsen om amnesti åt den tidigare militärdiktaturen.

Det är inte fel av små länder, även med arbetarregeringar, att ha handelsutbyten och ekonomiska överenskommelser med dessa stater om man är beroende av det, men då måste detta kombineras med politiskt avståndstagande och öppen kritik och att det förklaras tydligt för befolkningen. Detta var dock något annat, snarare ett politiskt utbyte, och måste därför  kritiseras.

De få ledare som välkomnades med jubel och applåder var Correa från Ecuador, Castro från Kuba och representanter från Bolivias regering.

Politiskt står Tabare långt till höger om Mujica. Inför makttillträdet mötte Tabare företrädare för de två oppositionspartierna från högern. Syftet sades vara att upprätthålla en dialog. Han erbjöd dem sedan 25 platser i styrelser för statliga bolag och institutioner. Högern accepterade givetvis erbjudandet.

Frente Amplio har tagit på sig uppgiften att administrera kapitalismen medan revolutionärers uppgift är att bygga socialismen.

Behovet av en ny vänster i Uruguay, som är beredd att bryta med kapitalismen och stå upp för den internationella solidariteten riktad till världens alla förtryckta folk istället för deras regeringar, är akut. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!