”För oss lågavlönade gäller bara kronor och ören”

2007-05-23 12:11:26
– Det får vara slut på retorik – gå från ord till handling! Så lyder uppmaningen från Berendsens tvätteri i Göteborg.

– Vi är inte intresserade av procent, för oss lågavlönade är det bara kronor och ören som räknas, säger fackklubbens ordförande Arne Bredberg till Offensiv.
Arne Bredberg är klubbordförande på Berendsens tvätteri i Angered. Han sitter även i IF Metalls förhandlingsdelegation för tvätteriavtalet och är tydlig i sin kritik.
– I sin retorik har man varit högljudd om att höja lägstalönerna, att satsa på låglöneyrken istället för jämställdhetspott hette det och man lyfte fram oss tvätterianställda i argumenten, säger han och fortsätter:
– Men vi förväntar oss nu, jag har hela delegationen med mig, rejält höjda löner.

Vi är bakbundna

– Förhandlingarna har inte kommit långt, vi har fört fram våra krav 3,9 procent, minst 84 kronor och lägsta lön på 14 000. Vi ville lägga andra krav men vi är bakbundna av det centrala. Men från arbetsgivarna har det varit tyst.
– Det är ett problem att vi är uppbundna till industriavtalet, vi kritiserade att det låser in låglöneyrkena, påpekar han.
Klubben på tvätteriet är enig, det räcker inte med teknikavtalets snitt på 3,2 procent. Det skulle bara ge tvätteriarbetare 570 kronor mer och de lågavlönade fortsätta att släpa efter i en bransch där inget hänt med löneutvecklingen.
– Det krävs 1 000 kronor mer om året om de lågavlönade vid tvätteriet ska knappa in, konstaterar Arne och säger att de flesta är inställda på ettårsavtal, men att de möjligtvis skulle acceptera tre år – om det vore rejäla lönelyft de erbjöds.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!