För sent att rubba Förbifarten?

2015-02-18 11:26:22

foto: Holger.Ellgaard / Wikimedia Commons, Skärmdump SVT. Montage: Natalia Medina.
I folkomröstningen om trängselskatten i Stockholm lovades det att pengar skulle gå till kollektivtrafiken. Istället har allt gått till motorvägsbyggen som Förbifart Stockholm.

Förbifart Stockholm fortsätter att väcka protester och oro trots att den rödgröna regeringen redan från årsskiftet upphävt den frysning av projektet till den 1 maj som var tänkt att ge Stockholms stad, Stockholms läns landsting och staten tid för en omförhandling av finansieringen.

Inte minst på Porkalagatan bara ett par hundra meter från den trafikplats vid Akalla där motorvägstunneln tar slut i den nordligaste änden och där nya treglasfönster ska installeras närmast motorvägen är känslorna allt starkare bland bostadsrättsinnehavarna.
Stämningen var också upprörd bland de hundratalet deltagare under ett informationsmöte i förra veckan där Bostadsrättsföreningen Porkala bjudit in Trafikverket och landstinget, men där dessa bara ville ge en enkelriktad information och sedan svara enskilt på frågor.
Förtroendeklyftan är bråddjup, skriver DN:s Ulrika By från mötet.
– Ni kommer med kaffe och tror att vi ska låta oss tystas. Vad håller ni på med? Vi ska fråga och ni ska svara: pang på, ryter Stefan Sigfried, som precis har fått veta av Samuel Scott, informatör på Trafikverket, hur kvällens upplägg ser ut.

På stormötet måndagen den 23 februari i Akalla By står tre frågor i fokus, som troligen kommer att resultera i konkreta krav från deltagarna:

  • Världens längsta sexfiliga motorvägstunnel dras under jord, varför gäller inte den hänsynen Akalla och Hjulsta? Vilka krav kan resas mot denna miljöorättvisa?
  • I folkomröstningen om trängselskatten utlovades att denna skulle betala för kollektivtrafik och vägar. Nu ska allt gå till Förbifarten och motorvägar. Kan vi acceptera detta löftesbrott som innebär att det är vi kollektivtrafikanter som får betala med höjda SL-kort, glesare busstrafik och uteblivna investeringar i kollektivtrafik?
  • Är det inte ett svek mot våra barns framtid att satsa kanske 60 miljarder kronor på att bygga världens längsta sexfiliga motorvägstunnel när mänsklighetens liv på planeten kräver en dramatisk minskning av koldioxidutsläpp i atmosfären?

De boende i Akalla och runt Järva lär i varje fall inte nöja sig med mindre än konkreta besked om överdäckning av Förbifarten om och när den omstridda vägen till sist byggs.

Enligt en rapport från Bostadsrättsföreningen Porkala lovade Trafikverket att utreda möjligheten att täcka över huvudvägen mellan tunneln och Akalla trafikplats med ett tak för att bland annat få ned bullernivån ytterligare två decibel.
När Offensiv strax innan denna tidnings pressläggning talar med Förbifartens projektchef Johan Brantmark svarar denna att man bedömt effekten på ljudnivån som så liten att man inte har gått vidare med detta.
När vi går vidare med frågor om att det ju också handlar om luftföroreningar hänvisar Brantmark utan att våga svara vidare till den lokala projektledaren.
Samtidigt kan väl en skillnad på tre decibel knappast kallas marginell då tre decibel enligt Vägverkets information betyder en halvering av ljudenergin och omvänt en ökning med tre decibel uppskattas öka störningen med 30-100 procent beroende på bullrets karaktär?
Efter utspelet från det moderata trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons som Offensiv berättade om i förra veckan om att SL (Storstockholms Lokaltrafik) nu måste dra i nödbromsen för kollektivtrafiken med höjt SL-kort, utglesad busstrafik och nedbantade investeringar i utbyggd kollektivtrafik, står det samtidigt klart att det inte bara handlar om lokala miljökonsekvenser och miljödiskriminering. Det handlar om vägskälet för hela trafikpolitiken, då Förbifarten blir en gökunge som tränger ut kollektivtrafiken ur boet.

Under ett år som ska avslutas med det ödesdigra klimattoppmötet i Paris, där frågan är hur mänsklighetens liv på planeten ska kunna säkras med en närmast omedelbar och dramatisk minskning av alla utsläpp av koldioxid, vore det också mycket märkligt om inte opinionen mot hela Förbifartsbygget än en gång tar fart. ■


Är det för sent att rubba Förbifarten?
STORMÖTE I AKALLA BY
MÅNDAG 23/2 KL 18

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!