Företagens jobbflytt fortsätter

2009-01-21 15:43:46
Trots rekordvinster för sven­ska företag under åren före krisen har trenden att ”outsourca” och ”offshora” verksamheter till utlandet ökat enligt en ny undersökning från fackförbundet Unionen.

I undersökningen som är gjord bland stora och medelstora företag har vart tredje företag flyttat verksamhet ut­omlands under de senaste tre åren. När fackförbundet SIF gjorde samma undersökning för 3-4 år sedan var samma siffra vart fjärde företag.
Den främsta orsaken till att flytta är att ytterligare pressa ned löner och arbetsvillkor och de branscher där flytt utomlands är populärast är tillverkning, IT-support och IT-utveckling. Företag som gör sig av med ekonomi- och personaladministration köper än så länge oftast tjänsten från andra svenska företag istället.
Att IT-sektorn är ett område där det är lätt att pressa kostnader med hjälp av utländsk arbetskraft visar de första signalerna som kommit av de nya reglerna för arbetskraftsinvandring, där en stor del av ansökningarna kommer från personer från den indis­ka IT-sektorn.

Att företagen flyttar till Kina, Indien, balt- och öststaterna är inte förvånande. Där finns tillgång till bå­de arbetare med slavlöner och välutbildad arbetskraft med mycket lägre löner än de svenska. En del verksamheter flyttar också till Centraleuropa och USA, ett resultat av kapitalismens ständiga utveckling mot koncentrering av kapital och arbetskraft.
Unionens undersökning visar att den bland facktopparna dominerande ”strategin”, att hålla tillbaka löneökningar och kamp för att få behålla jobben, totalt har misslyckats. Trots rekordvinster under de senaste åren har löneökningarna legat på mycket blygsamma nivåer. Det har inte hindrat att företagen fortsatt flytta utomlands och till och med ökat takten.
Det kapitalistiska systemet bygger inte på att göra en stor vinst utan på att göra maximal vinst. Det betyder att om vinsterna kan bli ännu större genom att utnyttja slavlöner i till exempel Kina kommer man att försöka göra det.
Denna strävan är också grunden för kapitalismens nuvarande kris, där supervinster och låga löneökningar har lett till en sprucken finansbubbla och ett ras i efterfrågan på nya produkter.

Unionens undersökning tydliggör att det enda sättet att försvara jobben är genom demonstrationer, strejker och även företagsockupationer. Sveri-ge är ett av de länder i EU där det är lättast att avskeda anställda.
Det gör det ännu mer akut med en strid för en ny kampstrategi inom fackföreningsrörelsen.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!