”Förlossningar görs inte på löpande band”

2013-02-27 13:42:51


Anette Bromert, barnmorska.

Annette Bromert är barnmorska och jobbar på Mölndals sjukhus. På avdelningen för förlossning och BB jobbar över 100 barnmorskor och undersköterskor. På Sahlgrenska Universitetsjukhuset (SU), som kliniken är en del av, förlöser man flest kvinnor årligen – 4 000 stycken.

– Situationen här är densamma som på Östra. De har tagit bort folk ­under flera år. Senast det tillsattes fler tjänster var 2006, och efter det har vi haft flera pensionsavgångar som inte ersatts.
Annette berättar om en turbulent klinik med många förändringar.
– Vi är inne i en andra omorganisation nu med ny verksamhetschef, Henrik Almgren, och samtidigt rekryterar man nya chefer. Tidigare var vi en väl fungerande enhet, men det har förändrats under Almgren.
– Arbetsmiljöverket har ju kritiserat organisationen och därför har Almgren genomfört vissa förändringar. Eftersom vi barnmorskor ­inte får ut våra raster ordentligt, tillsatte han ett nytt pass, med en tjänst som ska vara rastavlösare. Men det funge­rar naturligtvis inte i praktiken. Förlossningar görs inte som vid ett löpande band, som arbetet på Volvo där Almgren är rekryterad från.

Henrik Almgrens arbete att korta vårdtiden får inte godkänt av Annet­te:
– Karln har ju ingen uppfattning om hur det ser ut där ute. Om man ska korta vårdtiderna ytterligare för mödrar och barn, gäller det att det finns en plan för att följa upp och stödja föräldraparen. Barnavårdscentralerna har idag inte den kapaciteten. Amningsstatistiken är sjunkande sedan 2004 och det lär inte bli bättre när vårdtiderna kortas.
– Jag ska naturligtvis vara med i Vårdförbundets manifestation den 8 mars då även lönefrågor kommer att adresseras förutom ­vårdfrågorna!

Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!