Påve i inkvisitionens tjänst

2013-02-27 12:43:44
För en tid sedan meddelade påven Benedictus XVI (Joseph Ratzinger) sin avgång. Han angav först ålderskrämpor som skäl, men som den påve han är klämde han senare till med att ”han fått Guds kallelse” att göra annat.

Men ”Back to Earth” (som det heter). Det må vara hur det vill med skälen till hans avgång, men det hör inte till vanligheterna att påvar hoppar av. För det mesta har de dött på sitt ämbete. En del av dem har knappt satt sig på påvestolen innan de trillat av pinn. En påve dog efter 12 dagar och Johannes Paulus I hittades död vid sitt skrivbord i september 1978, då hade han varit påve i fyra veckor. Det är fortfarande oklart hur han dog, det ryktas om giftmord
I vilket fall banade hans död vägen för Benedictus XVI:s föregångare Johannes Paulus II (Karol Wojtyla), som var en rabiat antikommunist som hävdade att kommunismen var ”Guds straff” och som krossade den befrielseteologiska rörelsen i Latinamerika. Befrielseteologerna hade bland annat varit med och byggt upp det brasilianska PT (Arbetarpartiet). Det behöver väl knappast tilläggas att Johannes Paulus II frenetiskt bekämpade skilsmässa, sex utanför äktenskapet, homosex, preventivmedel samt kvinnliga präster. Den nu avgående Benedictus XVI är samma andas barn. Han började i Hitlerjugend för att sedan ta värvning hos katolska kyrkan. Efter några år (1981) blev han chef för inkvisitionen. Ja, den finns kvar. Det är bara namnet som är annorlunda. Idag kallas inkvisitionen för Troskongregationen.
Då, 1981, var den blivande påven tysk ärkebiskop och kardinal. Som sådan gjorde han sig känd som en inbiten trosinkvisitor placerad långt ut på högerkanten. År 2005 blev han påve och tog sig namnet Benedictus XVI och satte omedelbart igång ett korståg mot allt som kan förknippas med frigörelse och framsteg. Däremot var han en vän av biskopar som uteslutits ur kyrkan för att de bland annat förnekat Förintelsen. De togs till nåder igen.
Sitt motstånd mot preventivmedel fick honom till och med att hävda att kondomer ”förvärrat aids-situationen”.
Men kanske mest ihågkommen kommer nog Benedictus XVI att bli för alla sina försök att tysta ner de många skandaler som har skakat katolska kyrkan och Vatikanen under hans tid som påve. Det var lögner och halvsanningar i parti och minut. ”Du skall icke bära falskt vittnesbörd” var det liksom inte tal om när påven drog igång sin dementimaskin.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!