Förortsmarschen: Nu får det vara nog!

2012-04-20 12:03:42
Tidigt på torsdagen samlades ett 70-tal demonstranter för att delta i Förortsmarschen, en demonstration som gick från Hammarkulletorget och till Gustav Adolfs torg. En marschväg på en och en halv mil och omkring tre timmar.

Demonstrationen gick från Hammarkullen via Hjällbo, Gamlestan, Redbergsplatsen och vidare in till centrala Göteborg och destination kommunfullmäktige. Efter marschvägen ljöd talkörer som ”Upp med näven ned med foten, fram med pengar till förorten”, ”En enad förort kan inte trampas ned” och ”Fram med stålar till våra gårdar”. Ur en högtalare pumpade hiphop och reggae, där låten Förortssoldater spelades flera gånger.

Halvvägs fram till slutdestinationen hade några brutit för at åka vagn sista biten men ett 50-tal gick hela vägen. Det var lärare och personal från Hammarkullen, fritidsledare från fritidsgårdarna, föräldrar och ungdomar. Det var en bra uppslutning med tanke på att det skedde mitt på dagen med arbete och skola. När marschen anländer klockan 16.00 på Gustav Adolfs torg möttes de av ett 50-tal som redan kommit till torget. När demonstrationen sedan fortsätter ansluter strax över 250 personer framförallt från Angered.

Minela Mahmutovic var dagens konferencier och presenterade talare och artister. Först ut var Dirty Crowd och Enver Ramirez som innan de inledde sina låtar berättade om hur de tagit sig fram med hjälp av Mixgården 1995, då i hiphop-kollektivet Hammer Hill Click. Han berättar också om att kampen för fritidsgård tagit många vändor och hur gården flera gånger räddats från nedläggning, bland annat efter en ockupation då Enver var 15 år gammal.

Prins Ali, rappare och medlem i Pantrarna i Biskopsgården uppträdde sedan till en gungande publik innan micken gick över till Hammarkullens Bigry Mac och låten ”Hör ni mig”. När versen kom in på ”Det brinner i betongen men ingen gör något åt det” sjöng alla med. Däremellan varvades det med tal från Hammarkullens verksamheter. Först ut var Mikal Ljungkvist, lärare på Nytorpskolan. Mikael riktade direkt kritik mot de hot som riktats mot arbetsplatserna inför demonstrationen.

– Det talas om lojalitet till arbetsgivaren, de vill inte att vi protesterar. Men som lärare ligger min lojalitet till eleverna och skolan, sa Mikael och riktade kritik mot att man försöker att lägga munkavel på anställda som påpekar det orimliga i nedskärningarna.
Sedan tog dansgruppen White Diamond ledd av Hammarkullekillen Santino Muratovic vid. De följdes sedan av breakdance och fler uppträdanden.

Jöran Fagerlund, Vänsterpartiet var den enda av ledamöterna från kommunfullmäktige som kom ut till demonstrationen, men han var inte lika intresserad av att lyssna på vad de boenden i Angered ville säga. Istället ville han ta sig före på talarlistan så han kunde gå in till fullmäktigemötet efter att ha talat om ”att Vänsterpartiet gick till val som ett välfärdsparti”. Sedan lämnade han demonstrationen.

Annat var det när Jose Romero lokal ordförande för V i Angered talade. Han är en kämpe i Angered som deltagit i varenda strid mot nedskärningarna, även i strid mot det egna partiet.

– Kampen måste fortsätta, påpekade Jose.

Ebba Hermelin, kurator på Hammarkulleskolan var nästa talare, hon berättade först kort om de omfattade protesterna som varit i Angered mot besparingarna. Om demonstrationer, stormöten, namninsamlingar, överklaganden och anmälningar.

– Det finns ingen demokrati i Angered, vi lever inte i samma verklighet som politikerna som pratar om våra barn med termer som budget i balans och barn i produktion.

Hon berättade sedan om det stöd som eleverna behöver och vilken skola hon vill ha i Angered och Göteborg.

Kristofer Lundberg, förälder och ordförande i Västra Götaland för Rättvisepartiet Socialisterna var nästa talare ut. Han avbröts gång på gång av applåder när han kritiserade den rådande politiken.

– Hur många gånger har vi inte hört att det saknas pengar. Senast det saknades pengar fanns ett överskott på 1,2 miljarder i Göteborg. Ett överskott som även Vänsterpartiet röstade för att gräva ned i marken i ett motorvägsbygge istället för att ge tillbaka till skolor och fritid, menade Kristofer.

Han avslutade sitt tal med frågor riktade till Socialdemokraterna.

– Är det socialdemokrati att stänga skolor i utsatta områden, är det socialdemokrati att skära ned på fritidsgårdar, är det socialdemokrati med dessa ständiga nedskärningar? När socialdemokraterna har tappat sin historiska grund, om de inte är beredda att ändra kurs är det dags för ett nytt arbetarparti, ett parti som står upp för förorten och arbetarområden, ett parti som tar kampen för verklig rättvisa och solidaritet och förändrar samhället i grunden, konstaterade Kristofer Lundberg.

Demonstrationen är bara startskottet för ett omfattande förortsuppror mot klassklyftor och nedskärningar. RS medlemmar argumenterar nu för att nästa steg borde bli en förortskonferens eller ett förortsforum för diskussion om hur man går vidare med kampen för mer pengar till Göteborgs stadsdelar.

Amer Mohammed Ali

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!