Norrbotten: Ny vårdslakt från S, V och MP

2012-04-18 16:11:05
Den 12 april klubbade S, V och MP-majoriteten i Norrbottens landsting nedläggningen av operationsavdelningen vid Kalix sjukhus, som numera endast gör planerade operationer. En busslast hade rest till landstingshuset i Luleå för att protestera.

Enligt landstingsledningen sparar en nedläggning 7 miljoner kronor, en siffra som ­ifrågasätts av demonstranterna.
– Skandalöst nog försökte S-distriktets ordförande i Norrbotten hävda att det handlade om ”solidaritet med Malmfälten”. Det säger hon efter att Socialdemokraterna har lagt ned akutkirurgin och flera ­andra verksamheter vid Kiruna sjukhus. De monterar ju ned vården ­precis överallt, säger Göran Thyni, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå och före detta kirunabo.

Landstingsledningen planerar ­redan för nya nedskärningar på 200 miljoner kronor. I skottgluggen står kärnverksamhet inom medicin, operationer och primär­vård.
Nu behövs ett vård­uppror för att ta strid för vården i hela Norrbotten.
De som kämpar för Kalix sjukhus, Kiruna sjukhus, vårdcentralerna i Luleå och andra behöver gå samman för att ta kamp mot alla nedskärningar.

Vad blir effekterna om kirurgin försvinner från Kalix sjukhus?
– Vi tror att vården försäm­ras och att sjukhuset på sikt kommer att läggas ned. De specialister som finns i Kalix finns inte i Sunderbyn. Då blir det Gällivare istället och det blir långa resor, säger Berit Jonsson.
– Kalix sjukhus fungerar så bra med duktiga kirurger. En väl fungerande verksamhet slås sönder, menar Vivi Pettersson.
– Det är bra verksamhet på andra sjukhus också, men det här innebär längre resor och en försämring, tillägger Berit Jonsson.

Vad tycker ni om att det här beslutet fattas av S, V och MP?
– Ja, man vet inte vad man ska rösta på nästa gång, säger Vivi Pettersson.
– Man blir besviken. Det är oss små människor som de ger sig på, avslutar Berit Jonsson.
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!