Förortsråd växer fram i Angered

2013-10-23 11:35:20


100 personer deltog på mötet den 4 oktober i år, där representanter till för­ortsrådet valdes.

Ett förortsråd växer fram i Hammarkullen. 100 personer deltog på lanseringen den 4 oktober. Idén hade först förankrats i bostadsområdet, i föreningar och på arbetsplatser innan stormötet.

Till rådet valdes 17 boende aktiva i olika föreningar och på arbetsplatser. Förortsrådet kommer att organisera en rad möten med de boende i området på olika teman för att ­diskutera fram gemensamma krav till ett för­ortsmanifest.
Under sommaren hölls två andra stormöten i Hammarkullen. 200 kom på ett möte som SDF (Stadsdelsförvaltningen) bjöd in till där de boende tog över mötet med sina krav och en vecka senare deltog 150 personer på ett möte som Rättvisepartiet Socialisterna organiserade.
De frågor som då kom upp gällde nedskärningar, avsaknad av social service, arbetslöshet, bostadsbrist, nedlagda skolor och vårdcentraler, brist på lokaldemokrati samt tryggheten.
Detta kommer bli viktiga teman på kommande möten och i det för­ortsmanifestet som Förortsrådet planerar att ta fram.
– Beslut som rör vårt område bör diskuteras med Förortsrådet. Vi kan sammankalla stormöten där de boende diskuterar hur vi ställer oss till olika frågor. Vi vill demokratisera beslutsprocessen som rör vårt områ­de, säger Amer Mohammed Ali, RS Hammarkullen.
– Makten måste föras närmare befolkningen. Demokrati betyder folkmakt. Med den utgångspunkten kan vi konstatera att vi saknar demo­krati, säger han.

Principen att väljas
in i rådet på stormöten ses som viktig för att ­rådet inte ska tas över av högre tjänstemän och intressen utifrån.
– Vi har sett så många nätverk, projekt och initiativ som har vuxit fram, som har blivit stora och med stort förtroende i området. Men när bollen är i rullning och det har fått spridning kommer folk utifrån, inte sällan högre tjänstemän eller karriärister, som tar över eller bromsar initiativ och när intresset svalnar försvinner de. Detta är ett råd för oss boende i Hammarkullen som väljer våra representanter, konstaterar Kristo­fer Lundberg.
– Tanken är att sprida det än mer, att det ska omfatta fler ­arbetsplatser, föreningar och boende i området. Vi vill kunna skapa mötesplatser för alla, ställa krav på jobb åt unga, säger Abdi från Somaliska föreningen.
– Vi måste arbeta långsiktigt.
När saker händer kommer tillfälliga punktinsatser, ofta organiserade med ett ovanifrånperspektiv. Men det är vi som bor och arbetar i ­Hammarkullen som vet vad som behövs, säger Kristofer Lundberg.

Johannes Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!