Förskolor i Hässelby kräver politisk strejk

2006-12-13 13:47:52
Det började med att vi pratade om a-kassan i fikarummet på jobbet. De flesta tyckte att det var fruktansvärt.

Uppropet har än så länge spritts till de sju närmaste förskolorna i Hässelby gård, vilka alla enhälligt stödjer kravet på att regeringen måste backa.
Men stämningen på arbetsplatserna präglas också av att facket nu måste visa vad man går för. Med på uppropet finns också kravet på en politisk strejk, som adresseras till LO och TCO.
På kontinenten skulle man ha gått ut i massprotester och bränt däck på gatorna, men vårt fack tar inte ens ut oss i strejk.
I Frankrike har medlemmarna lokal strejkrätt, där det räcker med att tre arbetare på samma arbetsplats är överens för att gå i strejk. I Sverige räcker det inte om en miljon arbetare är överens; fackledningen bestämmer allt åt oss över våra huvuden.
– Budskapet är ”nu kommer folk att gå ur”, men det är nu vi måste visa att facket behövs, säger en anställd i Hässelby.
– Jag la uttalandet i fikarummet, och berättade för alla om a-kassan och bad dem skriva på, så det gjorde alla! berättar Sanna Wessel, vikarierande barnskötare, som spred uppropet på sin arbetsplats.

Bilbo Göransson
medlem i Rättvisepartiet Socialisterna och arbetsplatsombud för Kommunal på en av förskolorna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!