Från fruktad gängledare till fredsmäklare

2006-12-10 18:34:54
Redemtion är en film baserad på den välkände Stanley ”Tookie” Williams liv.FILM

Titel: Redemption – The Stan Tookie Williams Story.
Regi: Vondie Curtis-Hall.
I rollerna: Jamie Foxx, Lynn Whitfield, Lee Thompson Young m fl.

Filmen beskriver hur fattigpojken växer upp på gatan i South Central, L A. På gatan i de hårda förorterna handlar det om att överleva och djungelns lag gäller; den starke överlever, döda eller dödas.
För att skaffa sig respekt startar och leder Tookie vad som skulle komma att bli USA:s brutalaste och mest fruktade gatugäng ”Crips”, kända för sina blå snusnäsdukar – blått hat.
Droger, sprit, misshandel och mord blev hans vardag, tills den dagen då han dömdes för fyra mord, straffet blev döden.

Våldsspiral
Inlåst i ett av USA:s mest välbevakade fängelser kämpar han för att upprätthålla sin respekt och det dröjer inte länge innan han blir fängelsets mest fruktade. Våldet blir till en spiral som håller honom vid liv fram till en dag då en ung journalist vill göra en intervju med honom om hans liv på gatan. Under tiden han berättar om sin uppväxt förändras han sakta. Man får följa hur Tookie öppnar sina ögon för omvärlden och förstår att våldet är meningslöst.
Han inser att han startat ett krig där bröder dödar varandra för kontrollen över gatorna. Barn och ungdomar dör över en färg på en scarf.
Då börjar han skriva, han skriver om våldet och dess bakgrund, men framförallt att det kan stoppas. Med hjälp av journalisten blir hans bok utgiven och den blir läst och erkänd. Han fortsätter att skriva och nu är det skrivandet som håller honom vid liv. Han vill nu ge tillbaka det som han tagit från så många, han skriver barnböcker för att få stopp på gängrekryteringen. Med bistånd av samma journalist och hjälparbetare i förorterna lyckas han nå ut med en videofilm som uppmanar till vapenvila mellan gängen och mot alla odds skapar han fred.
Tookies namn har förändrats från att vara en fruktad gängledare till att bli en förebild och fredsmäklare i de fattiga förorterna. Han nomineras till Nobels fredspris i sin kamp mot den gängkultur han en gång skapade.
Men hans arbete mot våldet uppskattades inte av alla. Politiker och tjänstemän är rädda för en fredlig uppgörelse mellan gängen. De ser hellre hur svarta dödar varandra än att de ska kämpa tillsammans för att förändra sin vardag och bekämpa de verkliga orättvisorna med fattigdom, utanförskap och segregering.
Att Tookie inte längre var ledare för Crips gjorde att han inte längre var säker i fängelset, de andra hade inte längre något att frukta och fängelseledningen och politiker hoppades att se honom död. Men mot fängelseledningens vilja lyckas Tookie skapa sig en respekt bland de andra fängelsekunderna som inte bygger på rädsla.

Dödsdom och avrättning
Filmen bygger på verkliga händelser och berättar om den man som ändrar sitt liv och gör allt för att stoppa gatuvåldet, men ändå avrättas.
Det är en film som går emot alla tidigare ”gangsta”-filmer där våldet romantiseras. Här får man se baksidan av gängkulturen, baksidan av våld och droger.
När filmen spelades in levde fortfarande Tookie och internationella kampanjer startades för hans benådning. Men Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger beslutade att hans avrättning skulle verkställas.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!