Först nazistmarsch – sedan gängmord

2017-02-08 14:57:08

foto: Wikimedia Commons


I somras hittades 62-åriga Madeleine i ett gruvhål, mördad. I fredags avslutades rättegången mot de som greps för mordet, domen är inte klar. Samtidigt har det avslöjats att flera av de som åtalats deltog på Nordiska Motståndsrörelsen nazistmarsch i Borlänge förra året.

Elva personer är åtalade för mord, medhjälp till mord och för underlåtenhet att avslöja mord. Motivet verkar ha varit skulder som flera av de inblandade haft till kvinnan. Men sex veckor innan mordet deltog flera av de som pekats ut i rättegången på nazistmarschen i Borlänge under första maj, bland andra Martin Broling och Per-Olof Höflinger. Att flertalet av de åtalade har en överensstämmande beskrivning av händelsen gör att åklagaren menar att de är skyldiga till mord (Expressen 5 februari).

Mordet skedde på ett horribelt sätt. Först hade de lurat Madeleine att följa med i en bil där ett antal av de misstänkta gärningsmännen skulle ta med henne till en påstådd grillfest. Men i bilen användes en flagglina för att strypa henne. Flera av dem höll fast henne och ströp henne. När det senare visade sig att hon fortfarande levde tog en av gärningspersonerna en kniv och högg henne flera gånger.
Polisen har genom förundersökningen tagit del av telefonsamtal som gjorts mellan de misstänkta, som visar att det här har planerats en lång tid samt att nästan alla inblandade varit fullt medvetna om vad som skulle göras. Under hösten har det också gjorts psykologiska undersökningar som visar att de åtalade inte varit sjuka

Men nu har det enligt Expressen visat sig att flera av de inblandade deltagit i åtminstone en nazistmarsch, vilket också har bekräftats av nazistledaren Per Öberg. Någonstans mellan marschen och mordet menar nu polis och åklagare att planer för att mörda Madeleine ska ha börjat formas.
Det är inte osannolikt att gänget fått ett ökat självförtroende av att ha deltagit med likasinnade, våldsamma nazister. Dock verkar polisen inte ha undersökt kopplingen till NMR.
Nazisterna samlades i Borlänge under parollen mot ”storfinans och folkförrädare” och denna paroll kan ha sporrat gänget då motivet verkar ha varit skulder till offret.
Överhuvudtaget flödar hatet ur nazisternas samlingar, läs mer på ”Med Hitler som förebild” på den antirasistiska sidan expo.se. Mordet skulle också kunna förklaras av hur normaliserat det är bland nazister att ta någon annans liv. Där NMR verkar ökar våldet. För de bombdåd som skett i Göteborg på senare tid är tre nazister från NMR gripna och NMR tog en förbipasserande ung mans liv i Helsingfors i augusti.

Nazism är en ideologi, där våld rättfärdigas och uppmuntras. Fram till nyligen hade NMR ett krav på medlemmarna att bära kniv, enligt Expo. På Nordfront.se försäkrade den finska sektledaren i slutet av januari att även om de alla hamnar i fängelse i tio år så har de fortsatta planer.

Staten är inte beredd att på allvar bekämpa nazismen, det är tydligt med tanke på att bombåden inte rubriceras som terrorism. Hotet från nazisterna har vuxit och det är nu viktigare än på många år att vänsterns antirasister formerar sig och mobiliserar för att stoppa nazisterna. Tillåts de ha sina marscher och torgmöten kommer våldet att öka. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!