Första lockouten på fem år i Finland

2010-04-15 12:34:26
Livsmedelsarbetarförbundets utökade strejkvarsel för 75 arbetsplatser den 21 april har mötts av en storlockout av arbetsgivarna. Lockouten utlöses om två veckor och kommer att gälla bagerier samt sötsaks-, färdigmats- och fiskindustrin, samt vid företag inom köttbransch­en. Lockouten är den första sen den stora papperskonflikten 2005.
Striden gäller framförallt arbetstider och övertidsersättning. Med tanke på de generellt låga löneökningarna i Finland i årets avtalsrörelse, på under 1 procent i årstakt, blir frågan om andra ersättningar ännu viktigare.
På fredag väntas även en strejk inom handeln bryta ut, efter att facket bara erbjudits 0,6 procent i löneökning i vår och 0,8 procent nästa år!
Nästa vecka hotar en strejk av gränsbevakare vid fem gränsövergångar mot Ryssland och Helsingfors-Vandaflygplatsen.
Strejken har redan skjutits upp två veckor av tjänstetvistnämnden (motsvarande Opo i Sverige).
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!