Försvara jobben

2009-02-26 02:13:14
– Om Saab i Trollhättan läggs ned hotar arbetslösheten bland IF Metalls medlemmar att stiga till närmare 70 000 personer. Då börjar vi närma oss var fjärde medlem, säger IF Metalls vice ordförande
Anders Ferbe.

Om arbetslösheten bland metallare skulle tillåtas sti­ga till uppåt 25 procent betyder detta 1930-talsliknande arbetslöshetssiffror inom verkstadsindustrin.
Redan innan detta har inträffat räknar Sveriges Kommuner och Landsting med en förlust av skatteintäkter som motsvarar 50 000 jobb inom vård, skola och omsorg. Det betyder att de 5 000 Öviksbor som för ett par veckor sedan demonstrerade för de hotade jobben på sjukhuset i Örnsköldsvik inte lär bli ensamma.
Torsdagen den 26 fe­bruari samlas tusentals anställda på Saab och andra Trollhättebor till en manifestation för jobben och Saab Automobiles överlevnad.

Det är bättre sent än al­drig, under förutsättning att IF Metall, LO och de andra facken låter detta bli ett avstamp för en fortsatt och upptrappad masskampanj mot den kris för kapitalismen som nu hotar att anta 1930-talsliknande proportioner.
Då räcker det inte läng­re med underdåniga vädjanden mot högerrege- ringens kallsinnighet.
Rättvisepartiet Socialisterna föreslår att facken omedelbart varslar om en dags politisk strejk med massdemonstrationer i hela landet för jobben, välfärden, klimatet och bilindustrins överlevnad.

För ett socialistiskt program mot krisen ▼

  • Stoppa varslen – kamp för arbe­te genom att dela på jobben med kortad arbetstid och utbildning, sex timmars arbetsdag utan lönesänkning.
  • Facklig vetorätt mot uppsägningar, nedläggningar och omorganisationer.
  • För en massiv facklig och politisk kampanj för jobb, välfärd och en snabb klimatom- ställning av transporter, energiförsörjningen och byggandet m m – förstatliga banker- na, bilindustrin, energijättarna och de stora byggbolagen.
  • Återställ a-kassan och sjukförsäkringen till 90 procent, höj ta­ket och sänk avgifterna.
  • Stopp för alla nedskärningar och privatiseringar – anställ 200 000 fler inom vård, skola och omsorg, kollektivtrafik, fritid och kultur o s v.
  • Låt de rika betala – stopp för alla aktieutdelningar, chefsbonusar och fallskärmar; återinför skärpta skatter på arv, förmögenheter och höga inkomster.
  • Lika lön för lika arbete – försva­ra kollektivavtalen mot EU:s lönedumpning och Lavaldomar.
  • Demokratiska och kämpande fack – för ett nytt socialistiskt arbetarparti.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!