Fort Europa fortsätter att skörda offer

2017-09-20 21:05:10

foto: Mstyslav Chernov / Flickr CC
EU och Fort Europas politik innebär livsfara och diskriminering mot flyktingar.

Fort Europa fortsätter att expandera sina murar mot flyktingar som försöker ta sig till Europa. Nu ger EU finansiellt stöd till Libyen för att landet ska stoppa flyktingar från att resa därifrån över Medelhavet mot Europa, och Italien skickar militärt stöd.

EU har gett miljontals euro till Libyens så kallade enhetsregering under premiärminister Fayez Sarraj för att den ska förhindra flyktingar från att ta sig vidare genom landet mot Europa. EU ger även ekonomiskt stöd till Libyens kustbevakning för att den ska se till att inga flyktingar försöker resa över Medelhavet och in i Europa.
Italien har dessutom skickat krigsskepp för att kontrollera att Libyens kustbevakning verkligen tvingar båtar med flyktingar tillbaka till land. Den libyska kustbevakningen har även skjutit mot hjälporganisationer som har försökt utföra räddningsinsatser på Medelhavet.
Italien stödjer Sarrajs regering i Libyen och dess samarbete med två milisgrupper som tidigare har tagit emot stora summor pengar för att smuggla flyktingar in i Europa. Dessa tar nu istället emot pengar för att förhindra att folk försöker fly över havet, i samarbete med regeringen och EU.

Det är inte bara brutalt inhumant av EU att sponsra detta, utan även mycket oansvarigt att samarbeta med kriminella organisationer som har sysslat med ekonomiskt utnyttjande av
flyktingar och en skoningslös människosmuggling där otaliga har dött.
Att antalet flyktingar som har tagit sig ut på Medelhavet har minskat har prisats som en succé för humanismen, att färre riskerar att dö på havet och att smugglarnätverken motarbetas. Men situationen för flyktingar inom Libyens gränser är mardrömslik. Flyktingar tillfångatas och hamnar på interneringsläger där de torteras och får leva under fruktansvärda omständigheter med våldtäkter och misshandel vardagligen. För att släppas tvingas de betala stora summor pengar. Det finns ingen formell registrering i dessa läger. Om någon ”försvinner” kan de inte spåras på något vis.

Samtidigt som vägen från Libyen till Italien skärs av och Libyen blir allt farligare reser allt fler flyktingar över Gibraltarsundet från Marocko till Spanien. Hittills i år har nästan tre gånger så många tagit den vägen som fjolåret. Runt 120 personer har dött under resan över sundet mot Spanien. De som kommer i land blir inlåsta av polis i upp till 72 timmar i små celler utan dagsljus med tunna madrasser på golvet och utan toalett. Detta gäller även barn. Först därefter får de komma till mottagningscenter.
Det inhumana med att använda militära krafter mot obeväpnade människor bara för att de försöker ta sig ut på vattnet mot Europa där de redan riskerar sina liv är skandalöst. EU säger sig inte ha råd att ta emot fler flyktingar, samtidigt som de betalar miljontals euro till Libyen och sedan tidigare också Turkiet för att hålla flyktingar ute. De flyktingar som trots allt lyckas ta sig till Europa med livet som insats blir inte heller väl behandlade på den här sidan av havet.

EU:s och Europas politiker har gång på gång visat att det enda de bryr sig om är att hålla flyktingarna ute från Europa, till varje pris. Det handlar inte om att Europa ”inte har råd”, det handlar om att skilja på ”vi” och ”dem”, att skapa ett politiskt landskap som skiljer på människor och människor. Framväxten av högerextrema krafter öv-er hela Europa är ett tydligt exempel på detta.
Det är vi som måste stå upp för mänskliga rättigheter, vi måste kämpa på alla sätt vi kan för allas rätt till ett tryggt liv. Det kan vi göra genom att stå enade, ställa tydliga krav på politikerna i Sverige och EU, och genom att stödja all kamp för flyktingars rättigheter.
Genom en enad och stark kamp mot rasism och nazism, för rätten till asyl och för öppna gränser till Europa kan vi uppnå en förändring av det nuvarande rasistiska systemet som bygger murar. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!