Fortsatt kamp för Laziz Sharifov

2013-11-28 16:46:10
Många har engagerat sig för Laziz och hans familj. Han sitter fortfarande inlåst i förvaret i Flen i väntan på utvisning, men utan den kamp som varit skulle utvisningen ha varit ett faktum för flera veckor sedan.
 
Tre ockupationer och en demonstration som samlat mellan 50 och 100 personer varje gång har ägt rum vid Migrationsverket i Solna. Utöver det har kampanjen för Laziz samlat över 6 000 i Facebookgruppen. Senast i raden av kändisar som har uttalat stöd till Laziz är Kakan Hermansson, som bland annat är känd från årets Idol.
Laziz Sharifov är långtifrån ­ensam om sin situation.
Det avskydda REVA-projektet som drevs igenom av alliansregering­en tillsammans med Miljöpartiet innebär bland annat att Migrationsverket får än mer pengar för att verkställa utvisningar. Det råder en ”hellre avslå”-stämning bland de som fattar besluten gällande människors liv. Men erfaren­heter visar, vilket vi redan har sett i kampen för Laziz, att protester ­lönar sig – inte bara för att hjälpa enskilda flyktingar utan också för att ­förändra asylpolitiken.
 
Flyktingamnesti 2005 är ett av de tydligaste exemplen, då rörelsen lyckades pressa regeringen så pass mycket att 17 000 gömda fick uppehållstillstånd.
Demonstrationerna för Laziz har inneburit att hans hårda besöksregler, med förbud mot kroppskontakt, har tagits bort. Att han flyttades från Märsta till Flen är även det ett ­tecken på att Migrationsverket har tvingats ta ett steg tillbaka gällande utvisning­en.
Det är avgörande att kampen för varje enskild flykting kopplas till kampen för att förändra asylpolitiken.Tidigare kampanjer har visat att protester kan göra en stor skillnad, det går att få Migrationsverket att backa. Det behövs också protester mot de politiker som är ansvariga för den omänskliga ­flyktingpolitiken och de arbetsgivare som utnyttjar flyktingar och dumpar löner. Vi kräver allmän amnesti för alla som idag tvingas leva gömda.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!