Fortsatt kamp för upprustning: Stormöte den 5 maj i Jordbro

2015-05-07 16:01:15


Ruttna väggar är tyvärr ingen ovanlig syn i lägenheterna.

Kampen för upprustning av bostäder i Jordbro fortsätter efter att det har uppdagats att D. Carnegie tar över Patrizia Immobilien KAG:s fastigheter på Blockstensvägen och Sandstensvägen. Förvaltare blir Graflunds. Flygbladsutdelning har ägt rum inför det stormöte som nätverket Rusta upp Jordbro kallar till den 5 maj.

Stormötet kommer att äga rum den 5 maj klockan 18.00 i Jordbro kultur- och föreningshus. D. Carnegie och Graflunds är inbjudna till mötet och det återstår att se huruvida deras representanter vågar sig till mötet för att möta hyresgästerna och lyssna på de krav som har förts fram.

Nätverket Rusta upp Jordbro har sedan i november 2014 kampanjat intensivt för att en upprustning ska äga rum på de boendes villkor. Detta eftersom många av lägenheterna på Sandstensvägen och Blockstensvägen lämnar mycket att önska: Mögel, fuktskador, dålig eller plomberad (!) ventilation, skadedjur med mera.

Kampanjen och den press som har skapats underifrån har fått både den tidigare förvaltaren Newsec och det tyska riskkapitalbolaget Patricia Immobilien KAG att fly fältet. 

Graflunds, som nu kommer att förvalta lägenheterna, förvaltar redan omkring 1 300 lägenheter i Jordbro och har en historia av liknande problem som Newsec. I förorten Hammarkullen i nordöstra Göteborg förvaltar bolaget flera lägenheter som har omfattande mögel-, fukt- och fasadskador.

Kampen kommer inte att upphöra bara för att ägare och förvaltare byts ut. Det blir nu lika viktigt att hålla pressen uppe med krav på rejäla upprustningar på de boendes villkor. 

Kampanjen kräver:

  • Grundläggande upprustning av fastigheterna, som stambyten och sanering av de omfattande vattenskadorna, mögel, skadedjur med mera.
  • Avtalet med den nya förvaltaren Graflunds måste garantera en budget för upprustning, skötsel och service som motsvarar behoven.
  • Rejäla hyressänkningar som kompensation för flera års uteblivna åtgärder, dålig service samt för att hyresgäster under flera år tvingats renovera själva för egna pengar. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!