FP:s valupptakt på Berns

2010-08-19 12:32:29
Folkpartiet har i full medvetenhet om syndikalisternas pågående blockader för de sju sparkade papperslösa städarna på Berns i Stockholm valt att lägga sin valupptakt på den omstridda krogen.

– Ja, det känner jag till, men nej, det är ingen politisk markering. Berns finns ju på Hotell- och Restaurangs Schysta lista och är helt enkelt den bästa platsen för oss, säger Folkpartiets partise-kreterare Erik Ullenhag till Offensiv om den fackliga striden.
Enligt Folkpartiets Facebookgrupp om valupptakten, som nu bombarderas av ilskna kommentarer, inleds valupptakten fredagen den 27 augusti kl 11.30 med en lunchsmörgås och musik och fortsätter därefter till niotiden på kvällen. Kl 12 ska Folkpartiledaren Jan Björklund själv tala i närvaro av övriga statsråd.

De tio medlemmar från Rättvisepartiet Socialisterna som deltog i lördagens blockad tillsammans med ett 30-tal syndikalister reagerade också mycket starkt på nyheten om Folkpartiets valupptakt.
RS, som i förra veckan uppmana­de all vänster och övriga fackföre­ningar att visa sin solidaritet med Syndikalisternas kamp mot Berns bemanningsföretag för de papperslösa städarna, hoppas nu på stöd inom nätverken för Jobbupproret och Septemberalliansen för en särskild solida­ritetsaktion i samband med Folkparti- ets valupptakt.
Läget inbjuder helt klart till en särskild lunchblockad mellan kl 11 och kl 13, förutom kvällens vanliga block-ad.
Frågan är då hur major Björklund, som har tagit täten i högeralliansens repressiva liga med förslag om betyg från ettan, elitklasser, ungdomsdomstolar, lärlingsplatser med låga ungdomslöner, förlängda provanställ- ningar och ytterligare försämring av LAS med mera ska reagera inför de stora protester som kan väntas?

Att ställa in skulle självklart uppfattas som en viktig seger för protesterna. Att inte ställa in innebär att Folkpartiet i handling väljer Berns si­da.
Offensiv har tidigare berättat om hur den kände socialdemokraten och PR-mannen Harald Ullman, vice ordförande i Citys polisnämnd, tillsammans med det moderata borgarrå-
det Kristina Alvendal, ordförande i Stockholms läns polisstyrelse, och Berns VD har uppmanat polisen att använda alla sina resurser mot organiserad brottslighet till att slå ned blockaden.

Ullmans utspel har dessbättre fått bakläxa av några ledande S-företrädare för både S-studenterna, SSU Stockholm, fackliga utskottet i Stockholms arbetarekommun, Broderskapsrörelsen och Byggnads.
”Ullman har i stället för att fokusera på huvudkonflikten (d v s att bemanningsföretagen används för att kringgå anställningsskyddet) gjort helt gemensam sak med Moderaterna och det multinationella bolag som driver Berns. På så sätt har han försökt låsa Socialdemokraterna vid en agenda som inte ligger i vårt partis intresse och som vi inte ställer upp på”, skriver dessa i ett debattinlägg.

Det kan nu underlätta även för loka­la LO-fack att anta solidaritetsuttalan­den och sätta press såväl på LO-di- striktet som på Hotell & Restaurang att visa sin solidaritet med städarna och att H&R omedelbart tar bort Berns från Schysta listan. En seger för de sju städarna skulle innebära en viktig hävstång för fler utnyttjade arbetare inom den i dag tämligen ruttna krogbranschen.
Syndikalistiska Registret visar heller inga tecken på att svikta.
– Vi kan hålla på i åratal om det krävs, säger Ruben Tastas Duque.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!