Framgång för vänsterfacken på brittiska LO-kongressen

2007-09-19 16:32:51




Gordon Browns budskap till TUC-kongressen (TUC är brittiska LO) den 10-13 september var att ”lönedisciplin” är avgörande för att förhindra inflation, upprätthålla tillväxten och skapa fler jobb.
Detta upprörde de flesta av åhörarna.

PCS-delegationen (PCS organiserar statstjänstemän) höll upp plakat under hans tal med texten ”Skäliga löner för offentlig service”, samtidigt som delegater från RMT höll upp plakat med texten ”Stoppa privatiseringen av t-banan”.
De som stack ut mest i den efterföljande debatten var Brian Caton från Prison Officers’ Association (POA) och Bob Crow från RMT. De öste galla över Brown. Brian Caton sa att POA kommer att ta tillbaka sina fackliga rättigheter. ”Vi bekymrar oss inte över vad lagen säger, vi kommer fortfarande att gå ut i strejk om vi måste”, sa han.
Mark Serwotka, PCS:s generalsekreterare, manade till möten över hela landet för att knyta ihop de offentliganställdas frågor med frågor på lokalplanet och förbereda för lönekamp. Till och med TUC har gått ut med ett uttalande som säger att man stödjer samordnade konfliktåtgärder.
Till sist antog kongressen en motion från PCS som manade till enad aktion mot Browns lönestopp inom offentliga sektorn. Detta innebär en verklig seger för facklig aktivism, och i synnerhet medlemmar inom offentligfacken måste trycka på för att den ska genomföras.
Jane James

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!