Framgångsrik blockad vid flyktingförvaret i Göteborg

2011-01-15 18:58:46
Tidigt på lördagmorgonen samlades ett 50-tal aktivister från Aktion Mot Deportation, Asylrörelsen och Ingen Människa Är Illegal utanför Migrationsverkets förvar i Kållered för en blockad mot transporten till Stockholm av fem irakiska flyktingar.

 

Avvisningen av fem irakier är planerad till den 19 januari, från Arlanda, men på grund av att 15 flyktingar på förvaret, i solidaritet med irakierna, startat en hungerstrejk sedan i onsdags, var myndigheterna mån om att börja transporten av dem till Stockholm så tidigt som möjligt för att avbryta hungerstrejken. Planen var att sex av dem skulle transporteras på morgonen, men eftersom en av flyktingarna under natten till lördagen försökte ta sitt liv genom att skära sig i halsen skulle bara de fem kvarvarande flyttas, medan den skadade mannen placerats i polisens häkte. Inte ens mannens advokat har kunnat få besked om mannen flyttats från häktet till Stockholm trots upprepade kontakter under hela dagen.

 

När Kriminalvårdens bil hade anlänt till förvaret slöt asylaktivisterna en tät blockad utanför infarten och man vägrade låta något fordon passera. Efter cirka en timme meddelade polisen på plats att transporten ställts in, och bad aktivisterna släppa ut Kriminalvårdens fordon. Aktivisterna enades dock om att hålla blockaden intakt tills polisens befäl lämnat besked om att verkställandet av transporten verkligen hade ställts in. Tidigare har personal och polis lämnat falska uppgifter och istället smugglat ut flyktingar bakvägen.

 

När så väl beskedet lämnats upplöstes blockaden efter cirka tre timmar. Dock är beslutet tillfälligt, och Aktion Mot Deportation kommer fram till onsdagen att ha ökad beredskap för att på nytt sätta in blockader mot försök att transportera flyktingarna till Stockholm.

 

– Denna dag visade vi att det är vi som sätter dagordningen – inte polisen, migrationsverket eller någon annan myndighet. Vi har makten att förändra, säger Kristofer Lundberg efter blockaden.

 

Aktioner och blockader mot avvisningsförsök är endast en del av arbetet som bedrivs mot Sveriges inhumana flyktingpolitik. För att en gång för alla sätta stopp för dem krävs en radikal samhällsomvälvning, och Rättvisepartiet Socialisterna kommer fortsätta sitt arbete på flera fronter – mot rasism och nedskärningar, mot nyliberal- och högerpolitik, för allas rätt till asyl.


Stefan Berg


Läs mer:

GP

SVT

SR

GP 2

TV4

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!