”Från Kristallnatten till Utøya”

2011-11-20 00:59:52

foto: Elias Theodorsson
Hundratals göteborgare deltog i demonstrationen den 9 november.

Luleå Den 9 november samlades ett trettiotal personer utanför Gula paviljongen i Luleå för att protestera mot rasism och för att återinföra asylrätten. Manifestationen arrangerades av Rättvisepartiet Socialisterna, ­Socialistiska Studenter, Asylrörelsen Norrbotten och Iranska flyktingars Riksorganisation.
– Det är bra att det uppmärksammas för att bekämpa rasismen som finns i vårt samhälle. Talen var också väldigt bra och informativa! tyckte Lina Matti, en av deltagarna på manifestationen.
RS Luleå

Uppsala På minnesdagen av Kristallnatten demonstrerade 200 personer med Uppsalabor mot rasism, i ett fackeltåg genom centrala Uppsala.
Senare blev det samling i Ungdomens hus där bland andra Ruben Derkert från Rättvisepartiet Socialisterna talade.
Talen följdes av musik från Martin Björn och Mila Isaksson. Martin uppträdde med en hyllningssång till offren och anhöriga från Utøya.
Hugo Witting

Uddevalla Ett 50-tal personer samlades i Uddevalla för att delta i ett fackeltåg till minne av Kristallnatten. Manifestationen som arrangerades av Ung Vänster, Vänsterpartiet, Kurdiska Före­ningen och IF Metall slutade i Svenska Kyrkans församlingssal.
RS deltog i manifestationen, trots arrangörernas politiska censur.
Klara Heydar
Henrik Nygren


Trollhättan Rättvisepartiet Socialisterna deltog i den manifestation som Ungdom mot rasism och SSU arrangerade i Trollhättan.
Precis innan manifestationen startat ställde sig ett tiotal svartklädda nazister med vita masker och en banderoll på samma torg med texten ”Hedra mångkulturens offer”.
När en av nazisterna sa till en av dem som stannat upp att dennes dag kommer, besvarades detta av RS. Vi visade att antirasister inte låter sig skrämmas och provoceras samt uppmärksammade förbipasserande på att våldsamma nazister stod på ­torget. Detta fick nazisterna att snabbt lämna torget.
RS Väst

Borås Ett 80-tal personer samlades på Stora Torget i Borås under parollen mot rasism och främlingsfientlighet, för att lyssna till tal och gå i ett fackeltåg.
Stefan Berg, Rättvisepartiet Socialisterna, avbröts av borgerliga delar av arrangörsgruppen när han pekade på den ­nyliberala politiken som orsak till rasismen och manade till fortsatt kamp mot klassorättvisorna.
Det var dock inte bara RS som kritiserades och censurerades av borgarna som trots allt var i klar minoritet såväl på manifestationen som i arrangörsgruppen. Medlemmen från Kommunistiska Partiet som var på plats tvinga­des ta ner sin flagga. En representant för Iranska Flyktingrådet, som också hade mobiliserat till demonstrationen, ville tala men ombads att inte nämna att flyktingar drunknar i Medelhavet när de försöker ta sig in i EU.
På manifestationen som samtidigt ägde rum i Trollhättan blev deltagarna hotade och trakasserade av maskerade nazister från Svenskarnas Parti (SvP).
LUF (Folkpartiets ungdomsförbund) bjöd in SD i Borås. Skulle man också ha bjudit in SvP som trots allt vann ett kommunalt mandat i Grästorp?
Rättvisepartiet Socialisterna tror inte att nazisterna kommer att stoppas av hycklande högerpolitiker eller kulturaktiviteter.
Vi är övertygade om att nazisterna måste bekämpas. Kampen mot rasism och nazism måste föras på skolor, arbetsplatser, i bostadsområden och på gatorna.
RS Borås

Göteborg Mellan 600 och 800 antirasister demonstrerade i Göteborg. Från Götaplatsen uppe på Avenyn samlades demonstra­tionen för att sedan tåga nedför paradgatan och fram till Gustav Adolfs torg.
På hundratals upptryckta plakat stod stort ”Aldrig mer nazism, aldrig mer Utöya”.
Demonstrationen organiserades av 9 novemberkommittén där flera organisationer och partier ingår.
På Gustav Adolfs torg talade Olle Katz från 9 novemberkommittén.
Därefter läste Sven Wollter dikter och Jens Lekman ­uppträdde.
RS Göteborg

Malmö Drygt 300 personer med nästan lika många facklor lyssnade på tal och tågade från Gustav Adolfs torg till Värnhems­torget till minne av Kristallnatten under parollen: ”Från Kristallnatten till Utöya – Högervåld nu som då”.
På Gustav Adolfs Torg hölls det tal från bland annat Vänsterpartiet, Ung Vänster och SSU. På Värnhemstorget talade en representant för Transport och vi fick även höra en historisk bakgrund till Kristallnatten 1938.
Patrik Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!