Frankrike: Nästa steg generalstrejk?

2016-05-04 16:42:36


En proteströrelse som involverar tiotusentals sveper igenom Frankrike.

Frankrike har under de senaste två månaderna skakats av stora demonstrationer, strejker och torgprotester mot regeringens attacker på anställningstrygghet och 35-timmars arbetsvecka (El Khomri-lagen). 

    Samtidigt med denna proteströrelse finns en omfattande lokal kamp med strejker mot svältlöner, otrygghet och bossväldet på arbetsplatserna. 

Den 9 mars var den första dagen med stora demonstrationer och den 31 mars gick 1,2 miljoner människor i 200 städer ut på gatorna, samtidigt som man strejkade på många arbetsplatser inom den privata sektorn. Torsdagen den 28 april genomfördes nya strejker och demonstrationer, som samlade uppemot en halv miljon människor.

Den så kallade El Khomri-lagen efter arbetsmarknadsministern Myriam El Khomri utgör ett hårt slag mot alla arbetare. Lagen kommer att försvaga arbetares rättigheter och kommer för många att innebära ett liv med osäkra anställningar, inga kollektivavtal och inga kollektiva förhandlingsmöjligheter. 

Att många unga, främst studenter, har deltagit i rörelsen är ett stort stöd, en motivation för arbetarna och är det bästa bränslet för att föra rörelsen framåt. Det är även de systemtrogna politikernas största rädsla. Den ekonomiska krisen 2007-2008 och alla smutsiga knep kapitalister har använt för att skydda och öka sina vinster på folkets bekostnad, och att alla regeringar har hjälpt dem att göra det, har varit en grogrund för det växande missnöjet. 

Efter tio  år av låga löner, nedskärningar i offentliga sektorn, försämrade arbetsvillkor och trakasserier av chefer har människor fått nog. Man är less på politikernas intresse för de rika och deras arroganta ton i media. Även den nu påstådda vänsterregeringen har visat sig vara en värdig efterträdare till Sarkozy i sin kamp för de rika.

Sedan François Hollande blev vald 2012 har arbetslösheten stigit och nu finns det 3,5 miljoner arbetslösa i landet, samtidigt som de 500 rikaste individerna har en kombinerad inkomst  som ligger på cirka 4 226 miljarder kronor.

De nyligen avslöjade Panamadokumenten bekräftade att systemet och hela eliten – från Front National och bankerna till det styrande Parti Socialiste (Frankrikes socialdemokratiska parti) är korrupt. Detta samtidigt som den djupt impopuläre presidenten François Hollande säger att det just nu går bra för Frankrike.

En annan anledning till den ökade ilskan är det ständiga hotet från den traditionella högern under den förre presidenten Nicolas Sarkozys ledning samt de Front National-ledda reaktionära krafternas ständiga närvaro i media med rasistiska kampanjer mot muslimer och flyktingar. 

Även yttrandefriheten är hotad då den mest finns till för maktens män och media som går deras ärenden. Detta har resulterat i en ny sorts proteströrelse vid namn Nuit Debout (Uppe hela natten), som kan liknas vid Occupy-rörelsen, där man samlas ute på torg nattetid. Denna proteströrelse har mötts av brutal repression från polisen som har fått allt större makt. I många städer attackerar polisen om man bara samlas på gatan för diskussion och trakasserar protesterande studenter.

Den centrala fackorganisationen CGT, som utlyste strejkerna den 28 april, har annars visat ett lågt intresse för kamp.

De fackliga organisationerna har nöjt sig med rutinmässiga protester mot nedskärningar och fabriksnedläggningar, men har inte formulerat krav och planer för en framgångsrik kamp mot regeringen. Detta har, trots arbetarnas vilja att ta strid, blivit en faktor i situationen. 

Facken säger att det saknas stöd för protester, men sociala medier och internet-listor visar på att tusentals, kanske miljontals, människors tålamod är slut. 

För att stoppa lagen behövs en samlad aktion från arbetare, studenter och unga – en generalstrejk. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!