Frankrike: Offentliganställda strejkar mot Sarkozy

2007-11-21 15:41:56
Samtidigt som strejkerna inom kollektivtrafiken gick in på sin andra vecka i måndags aviserade andra statsanställda att man går ut i strejk.
I tisdags gick sjukvårds- och postanställda, lärare, anställda vid motsvarande Skattemyndigheten och andra statstjänstemän ut i en 24 timmar lång strejk för högre lön och jobbtrygghet. Även studenterna strejkar mot minskade anslag.
Strejkerna inom kollektivtrafiken gäller de framtida pensionerna. Sarkozy vill försämra pensionerna och sänka pensionsåldern för närmare en halv miljon löntagare. De som främst drabbas är hundratusentals anställda inom tåg- och energisektorn.
Det är inte första gången som en högerregering försöker försämra pensionerna för statsanställda. I mitten av 1990-talet gjorde man samma försök, men det slogs tillbaka efter flera veckor av strejker och stora demonstrationer.
”Regeringens fortsatta politik står på spel, om vi backar äventyras hela reformpolitiken”, menade en av president Sarkozys rådgivare den 15 november.
Detta uttalande visar hur viktig denna strid är för framtiden. Det är därför illavarslande att en del facktoppar har börjat vackla och ge signaler om kompromisser.
Vad som istället skulle krävas är att strejkerna samordnas och att facken mobiliserar till generalstrejk mot regeringen.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!