Frankrike: Regionvalet en varning

2015-12-09 17:05:45
I det franska regionvalets första omgång den 6 december blev det högerextrema partiet Front National (FN) största parti i nästan hälften av landets regioner. Partiledaren, Marine Le Pen, fick 40 procent i den stora och fattigaste av Frankrikes regioner – Nord-Pas-de Calais-Picardie.

I regionvalets första omgång fick Front National  strax över 28 procent mot 13,6 procent i det senaste parlamentsvalet 2012. Den chockerande valutgången kommer dock inte som någon fullständig överraskning.

Valresultatet tycks heller inte vara en följd av de grymma terroristattackerna i Paris den 13 november. Möjligen kan reaktionen på terroristattackerna ha stått för en till två procentenheter av  Front Nationals ökning.

Stödet för FN har vuxit sedan Marine Le Pen blev ny partiledare år 2011. Hon har slagit in på ett mer populistiskt spår än sin far, Jean-Marie Le Pen, som fullt ut försvarade fascimens avskyvärda politik och brott.

I nästa valomgång på söndag den 13 december är det möjligt att FN vinner makten i åtminstone två regioner – den nedgångna industriregionen Nord Pas de Calais och den rika Sydregionen där den mer extrema Marion Marechal-Le Pen toppar FN:s valsedel. 

FN är ett rasistiskt parti som säger sig vara emot EU och för bostäder och jobb – för fransmännen.

FN har vunnit röstframgångar på bekostnad av både det regerande PS (”Socialist”-partiet) och den traditionella högern, Les Républicains (Republikanerna, tidigare UMP) under ledning av den förre presidenten Nicolas Sarkozy. 

Trots att förtroendet för den sittande presidenten François Hollande har varit på uppåtgående i de senaste opinionsundersökningarna  indikerar söndagens valresultat att stödet till hans parti PS har kollapsat (partiet blev regionvalets tredje största parti med endast dryga 23 procent av rösterna).

PS har dragit sig ur den andra valomgången i de två mest hotade regionerna och föreslagit ett ”block” med högerns UMP för att försöka hindra FN att ta över makten i någon av regionerna. 

Samma förslag kommer utan tvekan att komma upp inför presidentvalet 2017, då det befaras att FN kommer att kunna visa upp ännu högre valsiffror än i detta val.

Men Sarkozys UMP har avvisat en sådan uppgörelse av rädsla för att förknippas med Hollandes och premiärminister Valls krisande regering. 

I avsaknad av ett sammanhängande vänsteralternativ till nedskärningar och jobbslakt har FN kunnat vinna ett stort antal proteströster.

Röstskolket var också omfattande bland de som står vänstern nära.  

Men ilskan växer bland arbetare och unga. Det utbredda missnöjet kan  mycket snart explodera och resultera i bland annat elevprotester mot Front Nationals valframgångar och lokala strejker mot  arbetsgivarnas provokativa arrogans. 

Gauche Révolutionnaire (Revolutionära vänstern, CWI i Frankrike) har konsekvent argumenterat för att det enda sättet att besegra högern och förhindra FN:s uppgång på är en masskampanj mot åtstramningar, jobbslakt och rasism.

Front National  har stulit såväl vänsterns som högerns kläder och blomstrat. Arbetarrörelsen måste återuppliva sin kamp för ett demokratiskt socialistiskt Frankrike. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!