Frankrike: Sarkozy straffades i regionvalet

2010-03-24 15:23:48
Mindre än ett dygn efter den andra omgången av det franska regionvalet inledde järnvägsarbetarna en en dag lång strejk. Bakom järnvägsstrejken den 23 mars stod samtliga större transportfack.

I regionalvalet, som präglades av ett rekordlågt valdeltagande, kunde det så kallade Socialistpartiet (ett socialdemokratiskt parti) vinna röster på grund av missnöjet med den sittan­de högerregeringen och president Sarkozy.
I andra omgången fick Socialistpartiet 58,5 procent av rösterna, partiets högsta röstetal sedan 1981.
– Sarkozy är hatad. Nu kommer han att genomföra en regeringsombildning och möjligen göra några reträtter. Men presidentens mål ligger fast: Arbetarna ska betala krisen, sä­ger Alex Rouillard från Gauche Revolutionnaire (CWI i Frankrike).

Clare Doyle

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!