Fremskrittspartiet blev lokalvalets stora förlorare

2011-09-16 12:40:04
Rasistiska Fremskrittspartiet (FrP) blev de stora förlorarna i det norska kommunvalet i måndags. FrP tappade över 460 kommunala mandat och närmast halverades jämfört med stortingsvalet 2009, då man fick 22,9 procent.

Huvudorsaken är terrordådet och massakern på Utøya den 22 juli.
Den högerextremistiske terroristen Anders Behring Breivik var tidigare medlem i FrP, ett parti som precis som Breivik varnat för ”islamisering”. FrP kombinerade rasismen med prat om t ex bättre äldreomsorg och sommaren 2008 var FrP störst i opinionsmätningarna.

Nedgången för FrP är störst i Oslo, där terrorn ägde rum, och i kommuner där partiet varit största parti. I Oslo fick FrP bara sju procent, i Fredrikstad föll man från 31,2 till 14 procent, i partiets ”skyltfönster” Tønsberg från 28,9 till 10 procent och i sin bästa kommun, Nordreisa, från 49,3 till 19,3 procent.

Men trots Fremskrittspartiets ras blev valet inte en så stor framgång för det socialdemokratiska Arbeiderpartiet (AP) som det verkade för en månad sedan.
AP ökade bara två procent och dess stödparti Sosialistisk Venstreparti (SV) tappade röster och var ett tag nära att hamna under 4-procentsspärren.
Ett skäl är att särskilt AP betonade norsk enighet och nationell samling efter terrordåden. Arbeiderpartiet avstod från en kraftfull kampanj mot FrP, som kunde pressats tillbaka ännu mer. Den norske valforskaren Todal Jenssen säger att valkampanjen ”blev så ’värdig’ att den också blev tråkig”. Valdeltagande ökade inte heller, som många trodde när hundratusentals samlades till manifestationer mot terrordådet.

Nu kunde de norska moderaterna, Høyre, gå framåt på ett missnöje som fanns sedan tidigare med Arbeiderpartiets styre.
SV tappade på att partiet i regeringen accepterat bland annat det norska deltagandet i kriget i Afghanistan.
Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!