S14: ”Dags att resa oss”

2011-09-15 17:29:35
– När dom rika blir rikare och dom fattiga bara blir fattigare har vi nått botten. Det är dags att resa oss, manade läkaren Arvin Yarollah, som tog initiativet till uppropet NEJ till nedskärningar inom vården, när han talade vid Septemberalliansens manifestation mot högerpolitik och rasism i Stockholm den 14 september. Dagen innan riksdagen öppnade.

Det var drygt 500 som slöt upp i årets manifestation, som formade sig till en kraftfull och ilsken protest mot högerpolitik och växande klassklyftor.
– Utförsäkra de som utförsäkrar. Ingen som blir sjuk blir frisk av att man utförsäkras. De som utförsäkras diskrimineras och torteras av det nya regelsystemet, sa Charlotte Therese Björnström, initiativtagare till Påskuppropet mot utförsäkringarna i sjukförsäkringen, i sitt tal.
Ett genomgående tema i alla tal var att vi måste resa oss och kämpa tillsammans.
Mattias Bernhardsson från Rättvisepartiet Socialisterna drog ner starka applåder när han sa att:
– Vi vägrar acceptera att högern och rasisterna ställer utsatta grupper mot varandra. Jag har själv, tillsammans med asylrörelsen i Stockholm, varit med och stoppat åtta utvisningar av politiska flyktingar till Iran. Kampen för asylrätten är en viktig del av kampen mot rasismen.
Även Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot (V), tog upp kampen för rätten till asyl och de papperslösas rättigheter.
Hon förklarade också att:
– Det är kapitalismens utsugning som är orsaken till dagens orättvisor och socialismen är vägen framåt.
Amineh Kakabaveh och flera andra talare, som Jannis Konstantis, Sekos ordförande inom tunnelbanan och Tallayeh Nasir, poängterade vikten av att följa kampexemplen från andra länder. Inte minst de revolutionära rörelserna i Mellanöstern och Nordafrika, massrevolten i Chile, arbetarnas och ungdomens inspirerande kamp i Grekland.

Nedskärningar och privatiseringar river ner och plundrar den offentliga sektorn, vilket flera talare vittnade om utifrån sina egna erfarenheter.
– Återkommande nedskärningar har betytt att det är färre som delar ut posten idag, vilket betyder sämre service för allmänheten, berättade Jens-Hugo Nyberg från gräsrotsnätverket Postarbetaraktionen.
– De som Kommunal organiserar tillhör de grupper som tydligt märker av Alliansens attacker. Nedskärningspaket, privatiseringshets och Lagen om valfrihet har inneburit en rad försämringar för oss som arbetar och för brukarna när det gäller kvalitet, tillgång, arbetsvillkor och trygghet, sa Sanna Tefke, fackligt aktiv (Kommunal) inom hemtjänsten, och fortsatte:
– Det finns pengar. De privata vårdföretagen gör miljardvinster med hjälp av skattepengar. Vinster som sedan försvinner utomlands, till skatteparadis.
Om kampen för att rädda hyresrätten talade Anita Salven, som är en de många som kämpar mot utförsäljningen av allmännyttan i Bredäng och Kärrtorp.
Det var inte bara tal och talkörer. Det bjöds på musik också av Hakan & Istanbul, samt Pernilla Norén som sjöng Cornelis Vreeswijks klassiker Somliga går med trasiga skor.

Manifestationen avslutades av  Septemberalliansens Arne Johansson:
– Vi bygger en gemensam front mot klassamhället. Precis som i andra länder krävs att vi går ut på gatorna och tar striden mot regeringens försök att offra välfärd, löner och jobb på kapitalismens krisaltare.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!