”Frige Mahmoud Salehi och alla fängslade”

2007-07-02 18:25:06
– Frige Mahmoud Salehi! Det var parollen när omkring 150 personer demonstrerade i lördags i Stockholm. Arbetarledaren Salehi greps i Iran den 9 april för att regimen vill stoppa demonstrationer på 1 maj.

Nu är Salehis liv i fara i fängelset. Han har bara en njure och den fungerar bara till 50 procent. Mahmoud Salehi blev känd som en av organisatörerna av 1 maj 2004, som blev startpunkten för ökade arbetarprotester och strejker i Iran.
Nu i juni har också bussförarfackets ordförande, Mansour Ossanlou, dömts till fem års fängelse. Repressionen har också ökat mot studenter och kvinnokämpar. Hundratals unga har förföljts, misshandlats och arresterats för ”felaktig klädsel”. Det gäller unga män med för tajta t-shirts och unga kvinnor med ”dålig hijab” d v s ej nog täckande slöja.
Varför agerar regimen på detta sätt? Svaret är att president Ahmadinejad och ayatolla Khameini fruktat den växande arbetarkampen. Den islamistiska regimen slår ner på alla försök att utöva demokratiska rättigheter. I Iran har arbetare inga rättigheter – inte rätt att organisera fackföreningar, ingen strejkrätt; inga rättigheter för kvinnor. Under de senaste åren har fler arbetare än tidigare ändå känt att kampen inte bara är nödvändig utan också möjlig. En del av den gamla rädslan har börjat försvinna.
De styrande i Teheran utmanas av breda skikt, men fruktar särskilt arbetarklassen. Samtidigt med ökat förtryck, använder regimen konflikten med USA-imperialismen för att undertrycka opposition och missnöje. Ayatolla Khameini har upprepade gånger uppmanat till ”islamsk nationell enighet” mot hoten från Bush och USA-imperialismen.

Därför demonstrerar vi mot regimen i Iran

Soraia Fattahi
– För att många sitter fänglsade i Iran, många av dem är sjuka, som Mahmoud Salehi som är mycket sjuk och skulle beöhva dialys 2-3 gånger om dagen. De behöver vår hjälp.
– Alla arbetare behöver hjälpa till för att kräva frihet för alla. Vi måste kräva frihet för fackligt aktiva, kvinnor och studenter, ta strid mot apartheiden mellan könen. Och beägra att de som sitter fängslade släpps fria, som Mansoor Ossanlou, ledaren för bussförarfacket i Teheran som suttit fängslad och nu dömts till fem års fängelse.

Ounje Rashid
– För att Salehi sitter fängslad i Iran. Det är viktigt med demonstrationer i andra länder som kräver att han släpps fri. Själv kan han inte göra något.

Sonja Tal Abdoullahpour och Sabdra Kerimi
– Vi är här för att man inte ska fängsla Mansoorsnubben. Alla ska ha rätt att strejka.

Shilan Ibrahimi och Mona Amiri
– Vi är här för att stödja arbetarna i Iran, för att stödja Salehi, som sitter fänglsad, och för att stödja andra politiska fångar.
– Internationella protester är viktigt för att alla vill ha frihet att göra vad de vill. I Iran kan man fänglas om man till exempel firar första maj, som är en internationell arbetarhögtid. Vi demonstrerar för allas frihet.

Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!